niedziela, 26 czerwca 2016

Jogurtowe babeczki z truskawkami i kruszonką



Małe co nieco na niedzielny deser. Nie za słodkie, nie za duże, takie akurat na raz do łapki.

Składniki na ciasto:
- 280g truskawek
- 2 szklanki tortowej mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 16g cukru waniliowego
- 360g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 50g oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 80g tortowej mąki pszennej
- 50g masła
- 40g cukru
- woreczek śniadaniowy
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania babeczek
 Sposób przygotowania:
Z podanej porcji wychodzi około 20 babeczek.
Zaczynamy od kruszonki, aby dać jej czas na schłodzenie w lodówce. Masło siekamy na małe kawałki, dodajemy mąkę i cukier, a następnie całość szybko zagniatamy. Uzyskaną kruszonkę wsypujemy do woreczka, zgniatamy w kulę i wkładamy do lodówki.
Myjemy truskawki, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy: mniejsze owoce na pół, większe na 4 lub więcej części (wedle potrzeb).
Formę na mufinki wykładamy papilotkami i włączamy piekarnik, aby pomału nagrzewał się do 180°C (bez termoobiegu).
Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier (biały i waniliowy) i ucieramy całość na puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt grecki oraz olej. Mieszamy, ale tylko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wykładamy łyżką do przygotowanych papilotek. Uwaga: ciasta nie dajemy więcej niż maksymalnie do połowy wysokości papilotki, bo babeczki bardzo rosną.
Na górę babeczek układamy pokrojone truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto. Wyjmujemy z lodówki kruszonkę i, rozdrabniając ją w palcach, posypujemy babeczki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, do ładnego zrumienienia. Oczywiście możemy sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka, ale należy wbić go w miejsce bez truskawek. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.