Małe co nieco na niedzielny
deser. Nie za słodkie, nie za duże, takie akurat na raz do łapki.
Składniki na
ciasto:
- 280g
truskawek
- 2 szklanki
tortowej mąki pszennej
- 2 duże
jajka
- 1 szklanka
cukru
- 16g cukru
waniliowego
- 360g
jogurtu naturalnego typu greckiego
- 50g oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na
kruszonkę:
- 80g
tortowej mąki pszennej
- 50g masła
- 40g cukru
- woreczek śniadaniowy
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
babeczek
Sposób
przygotowania:
Z podanej porcji wychodzi około
20 babeczek.
Zaczynamy od kruszonki, aby dać
jej czas na schłodzenie w lodówce. Masło siekamy na małe kawałki, dodajemy mąkę
i cukier, a następnie całość szybko zagniatamy. Uzyskaną kruszonkę wsypujemy do
woreczka, zgniatamy w kulę i wkładamy do lodówki.
Myjemy truskawki, osuszamy,
usuwamy szypułki i kroimy: mniejsze owoce na pół, większe na 4 lub więcej części
(wedle potrzeb).
Formę na mufinki wykładamy
papilotkami i włączamy piekarnik, aby pomału nagrzewał się do 180°C (bez
termoobiegu).
Jajka wbijamy do misy miksera,
dodajemy cukier (biały i waniliowy) i ucieramy całość na puszystą masę.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt grecki oraz olej. Mieszamy, ale
tylko do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wykładamy łyżką do
przygotowanych papilotek. Uwaga: ciasta nie dajemy więcej niż maksymalnie do
połowy wysokości papilotki, bo babeczki bardzo rosną.
Na górę babeczek układamy
pokrojone truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto. Wyjmujemy z lodówki
kruszonkę i, rozdrabniając ją w palcach, posypujemy babeczki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
40-45 minut, do ładnego zrumienienia. Oczywiście możemy sprawdzić, czy ciasto
jest już upieczone za pomocą patyczka, ale należy wbić go w miejsce bez
truskawek. Po upieczeniu studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.