poniedziałek, 18 lipca 2016

Kopytka z botwinką



Wariacja botwinkowa na temat kopytek. Są pysznym dodatkiem do wszelakiego rodzaju pieczonych i duszonych mięs. Równie dobrze smakują w wersji „z wody”, jak i odsmażane.



Składniki:

- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- pęczek botwinki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- łyżka oleju
- mąka do podsypywania w trakcie rolkowania i krojenia kopytek

Sposób przygotowania:
Ziemniaki oraz czosnek obieramy i mielimy. Botwinkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy (łodyżki, liście i malutkie buraczane bulwy). Dodajemy jajko, tymianek, majeranek, rozmaryn i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wyrabiamy kopytkowe ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zbytnio klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki.

 Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałek o średnicy około 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy ukośnie na kopytka, szerokie na 1 cm.

 W garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy łyżkę oleju. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilę. Uważamy, aby nam się nie rozgotowały.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Od razu podajemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.