Wariacja
botwinkowa na temat kopytek. Są pysznym dodatkiem do wszelakiego rodzaju
pieczonych i duszonych mięs. Równie dobrze smakują w wersji „z wody”, jak i
odsmażane.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- pęczek botwinki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- łyżka oleju
- mąka do podsypywania w trakcie rolkowania i krojenia
kopytek
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki
oraz czosnek obieramy i mielimy. Botwinkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy
(łodyżki, liście i malutkie buraczane bulwy). Dodajemy jajko, tymianek,
majeranek, rozmaryn i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wyrabiamy
kopytkowe ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zbytnio klei się do
rąk, dodajemy odrobinę mąki.
Ciasto
dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałek
o średnicy około 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy ukośnie na kopytka,
szerokie na 1 cm.
W
garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy łyżkę oleju. Kopytka wrzucamy
partiami na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilę. Uważamy, aby nam się
nie rozgotowały.
Wyjmujemy
łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.