Lubicie botwinkę? Ja tak i póki jest w sklepach chcę się nią nacieszyć.
Efekt jest taki, że dodaję ją do przeróżnych potraw. Tym razem trafiło na
placki. Zapraszam do stołu.
Składniki:
- 850g cukinii (2 większe sztuki)
- 150g botwinki (około 1 pęczek)
- 60 g żółtego sera
- 8 łyżek tortowej mąki pszennej
- 3 jajka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Myjemy cukinię oraz botwinkę.
Cukinię i żółty ser trzemy na grubych oczkach tarki, natomiast botwinkę
siekamy (zarówno liście, jak i gałązki). Wrzucamy warzywa do miski. Dodajemy
mąkę, jajka, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Od razu zabieramy się do
smażenia, aby cukinia nie puściła zbyt wiele soku.
Na
patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i na gorący tłuszcz wykładamy łyżką
przygotowaną masę, formując placuszki (1 placuszek – około 2 łyżki masy).
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.