środa, 22 czerwca 2016

Placuszki cukiniowo-botwinkowe




Lubicie botwinkę? Ja tak i póki jest w sklepach chcę się nią nacieszyć. Efekt jest taki, że dodaję ją do przeróżnych potraw. Tym razem trafiło na placki. Zapraszam do stołu.

Składniki:
- 850g cukinii (2 większe sztuki)
- 150g botwinki (około 1 pęczek)
- 60 g żółtego sera
- 8 łyżek tortowej mąki pszennej
- 3 jajka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Myjemy cukinię oraz botwinkę.
Cukinię i żółty ser trzemy na grubych oczkach tarki, natomiast botwinkę siekamy (zarówno liście, jak i gałązki). Wrzucamy warzywa do miski. Dodajemy mąkę, jajka, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Od razu zabieramy się do smażenia, aby cukinia nie puściła zbyt wiele soku.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i na gorący tłuszcz wykładamy łyżką przygotowaną masę, formując placuszki (1 placuszek – około 2 łyżki masy). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Od razu podajemy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.