Pamiętacie serial „Niewolnica
Isaura”? To był hit. Jak puszczali odcinek, na ulicach robiło się pusto,
hahaha. Każdy chciał znać dalszy ciąg perypetii Isaury i Leoncia. Nie należałam
do wyjątków. Serial wciągał na całego, a to ciasto w pewnym sensie w podobny
sposób wpływa na ludzi. Trudno się mu oprzeć. Cudnego popołudnia Wam życzę.
Składniki na ciasto
czekoladowe:
- 100g brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 75ml wody
- 75ml oleju
Składniki na masę serową:
- 3 duże jajka
- 70g cukru
- 2 łyżki oleju
- 500g twarogu sernikowego President
- 1 budyń waniliowy (40g)
Dekoracja:
- 100g czekolady deserowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki wody
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Blaszkę o wymiarach 20cm x
20cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem mikserem na puszystą masę, dodajemy wymieszane
wcześniej suche składniki, delikatnie mieszamy, wlewamy wodę oraz olej i
mieszamy krótko całość do dokładnego połączenia.
Ciemne ciasto wlewamy do przygotowanej foremki,
wyrównujemy.
Czas na masę serową. Całe jajka ubijamy z cukrem na
puszystą masę. Następnie, ciągle miksując (na niskich obrotach) dodajemy po
łyżce twaróg, a na końcu budyń i olej.
Wylewamy masę serową na czekoladowe ciasto i łyżką
kreślimy w cieście kilka esów-floresów by stworzyć fikuśne wzorki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez
termoobiegu) i pieczemy około 45-50 minut (do „suchego patyczka”).
Gdy ciasto mamy już upieczone, przygotowujemy
polewę. Do garnuszka wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, dodajemy masło,
syrop klonowy i wodę. Stale mieszając, rozpuszczamy na małym ogniu, aż polewa
stanie się szklista. Gorącą rozprowadzamy na cieście i posypujemy wiórkami
kokosowymi. Odstawiamy na chwilę, aby polewa stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.