Wspaniały dodatek do wszelakiego
rodzaju pieczonych, duszonych i smażonych
mięs lub solo z kwaśnym mlekiem. Pychotka i tyle.
Składniki:
- 1 kg
małych ziemniaczków
- 2 łyżki
oleju rzepakowego
- 1 łyżka
ostrej musztardy
- ½ łyżeczki
rozmarynu
- 1 łyżeczka
słodkiej papryki
- 1 łyżeczka
majeranku
- ½ łyżeczki
oregano
- ½ łyżeczki
bazylii
- ½ łyżeczki
czosnku staropolskiego
- ½ łyżeczki
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta
chili
- sól
Sposób
przygotowania:
Ziemniaczki myjemy/szorujemy.
Przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Następnie polewamy ziemniaki olejem i
posypujemy przyprawami (rozmaryn, papryka, majeranek, czosnek, pieprz). Całość
dokładnie mieszamy, aby olej z przyprawami obtoczył połówki ziemniaczków ze
wszystkich stron.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy ziemniaki
(płaską powierzchnią cięcia do góry) i solimy. Przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy 40 minut, po czy usuwamy folię aluminiową, podkręcamy temperaturę do
220°C i pieczemy jeszcze 12-15 minut. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.