wtorek, 3 maja 2016

Pieczone ziemniaki



Wspaniały dodatek do wszelakiego rodzaju pieczonych, duszonych i  smażonych mięs lub solo z kwaśnym mlekiem. Pychotka i tyle.


Składniki:
- 1 kg małych ziemniaczków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki czosnku staropolskiego
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta chili
- sól

Sposób przygotowania:
Ziemniaczki myjemy/szorujemy. Przekrawamy na pół i wrzucamy do miski. Następnie polewamy ziemniaki olejem i posypujemy przyprawami (rozmaryn, papryka, majeranek, czosnek, pieprz). Całość dokładnie mieszamy, aby olej z przyprawami obtoczył połówki ziemniaczków ze wszystkich stron.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy ziemniaki (płaską powierzchnią cięcia do góry) i solimy. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 40 minut, po czy usuwamy folię aluminiową, podkręcamy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze 12-15 minut. Od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.