środa, 4 maja 2016

Chleb pszenny z włoskim charakterem



Włochy – nie da się nie kochać tego kraju. Cudowni i otwarci ludzie, latem gorące piękne plaże, bajeczne krajobrazy, zimą boskie górskie stoki, ech. No i te smaki, zapachy. Mogłabym tam mieszkać.


Składniki na zaczyn:
- 16g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka (koniecznie w temperaturze pokojowej)


Składniki na chleb:
- 160ml tłustego mleka
- 200ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 700g mąki pszennej
- 30g masła
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 obrany ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek






Przygotowanie:
Najpierw musimy przygotować zaczyn. Do kubka wlewamy mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier oraz mąkę. Mieszamy, aż składniki się połączą, a drożdże rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby „ruszyły” (około 15-20 minut – zależy od temperatury otoczenia, im cieplej, tym krócej).
Do miski robota kuchennego wsypujemy suche składniki na chleb, czyli: mąkę, sól oraz przyprawy (oregano, bazylię, paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę).
Do garnuszka wlewamy mleko i wrzucamy masło. Podgrzewamy na małym ogniu, aby rozpuścić masło, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Gdy zaczyn mamy już gotowy, dodajemy go do suchych składników na chleb, wlewamy mleko z rozpuszczonym masłem, oliwę z oliwek i letnią wodę, a następnie wyrabiamy całość (używając haka do chleba) na jednolitą masę. Po wymieszaniu ciasto nie powinno zbytnio się lepić. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto rękami, aby je odgazować.
Keksówkę o wymiarach 12 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej foremki wykładamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto mamy już wyrośnięte, nagrzewamy piekarnik do 230°C (bez termoobiegu), wstawiamy chleb ( na środkową półkę) i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu, nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremki oraz uwalniamy z papieru do pieczenia i studzimy na kratce, starając powstrzymać się od zjedzenia chleba na ciepło.
Smacznego.

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.