poniedziałek, 2 maja 2016

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami



Uwielbiam świeże pieczywo na śniadanie. Najlepiej jeszcze delikatnie ciepłe. Wiem, wiem… to nie jest zbyt zdrowe, ale wiele rzeczy, które jemy i pijemy jest bardziej szkodliwych. Zapraszam więc na świeży chleb pachnący suszonymi pomidorami z nutą czosnku, mięciutki i lekko wilgotny.



Składniki na zaczyn:
- 16g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mleka (koniecznie w temperaturze pokojowej)

Składniki na chleb:
- 160ml słodkiej śmietanki 30%
- 200ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 700g mąki pszennej
- 30g masła
- 1 paczka przyprawy Kamis – „Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”

Przygotowanie:
Najpierw musimy przygotować zaczyn. Do kubka wlewamy mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier oraz mąkę. Mieszamy, aż składniki się połączą, a drożdże rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby „ruszyły” (około 15-20 minut – zależy od temperatury otoczenia, im cieplej, tym krócej).
Do miski robota kuchennego wsypujemy suche składniki na chleb, czyli: mąkę, sól oraz przyprawę.
Do garnuszka wlewamy śmietankę i wrzucamy masło. Podgrzewamy na małym ogniu, aby rozpuścić masło, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Gdy zaczyn mamy już gotowy, dodajemy go do suchych składników na chleb, wlewamy śmietankę z rozpuszczonym masłem i letnią wodę, a następnie wyrabiamy całość (używając haka do chleba) na jednolitą masę. Po wymieszaniu ciasto nie powinno zbytnio się lepić. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto rękami, aby je odgazować.
Keksówkę o wymiarach 12 x 30cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej foremki wykładamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto mamy już wyrośnięte, nagrzewamy piekarnik do 230°C (bez termoobiegu), wstawiamy chleb ( na środkową półkę) i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu, nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremki oraz uwalniamy z papieru do pieczenia i studzimy na kratce, starając powstrzymać się od zjedzenia chleba na ciepło.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.