Chyba
ze świeczką szukać osób, które nie lubią pizzy. Odmian ciasta są setki, a może
nawet tysiące. Dzisiaj proponuję Wam pizzę na puszystym cieście, pachnące
oregano, bazylią i innymi ziołami. Nie zabraknie również pysznych dodatków.
Zapraszam do stołu.
Składniki
na zaczyn:
-
28g świeżych drożdży
- 1
łyżka cukru
- 4
łyżki mąki pszennej
- ½
szklanki ciepłej wody
Składniki
na ciasto:
- 3
szklanki mąki pszennej + trochę do obsypania ciasta podczas wyrastania
- 1
szklanka ciepłej wody
- 2
łyżki oleju rzepakowego
- 1
łyżka soli
- 1
łyżka przyprawy do pizzy
Składniki
na odłożenie:
- 2
łyżki czerwonego pesto
- 50g
dojrzewającego salami paprykowego
-
60g szynki wieprzowej
- ½
cebuli
-
150g sera typu bałkańskiego (feta)
-
100g sera pleśniowego lazur turkusowy
-
100g tartego żółtego sera
- 2
gałązki świeżego oregano
- garść
rukoli
Sposób
przygotowania:
Z
podanych składników wychodzą dwie pizze, każda o średnicy 30cm.
Zaczynamy
od przygotowania zaczynu. Do garnuszka wsypujemy mąkę, cukier i rozkruszone świeże
drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, ponownie mieszamy i odstawiamy na
około pół godziny w ciepłe miejsce, aby „ruszyły”.
Gdy
zaczyn mamy wyrośnięty, zabieramy się do dalszej pracy. Do miski wrzucamy
wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodajemy przygotowany zaczyn i dokładnie
mieszamy, aż do uzyskania jednolitego elastycznego ciasta. Ja to robię w
mikserze przy użyciu haka do chleba. Tak jest najwygodniej. Po wyrobieniu
ciasto będzie delikatnie lepiło się do rąk. Formujemy z niego kulę, obsypujemy
mąką, przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gdy
mija czas wyrastania ciasta – wykładamy dwie blaszki o średnicy 30 cm papierem
do pieczenia, a następnie wykładamy na nie ciasto i smarujemy pesto.
Rozgrzewamy
piekarnik do 250°C.
Szynkę,
fetę oraz lazur kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Gałązki oregano myjemy
i obrywamy listki. Na drożdżowych plackach rozkładamy salami, szynkę, cebulę,
fetę oraz lazur, całość posypujemy tartym żółtym serem i listkami świeżego
oregano.
Wstawiamy
do nagrzanego piekarnika (na najniższy poziom) i pieczemy około 12-15 minut
(bez termoobiegu). Tuż przed podaniem dekorujemy listkami rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.