niedziela, 24 kwietnia 2016

Pizza z rukolą na puszystym ziołowym spodzie



Chyba ze świeczką szukać osób, które nie lubią pizzy. Odmian ciasta są setki, a może nawet tysiące. Dzisiaj proponuję Wam pizzę na puszystym cieście, pachnące oregano, bazylią i innymi ziołami. Nie zabraknie również pysznych dodatków. Zapraszam do stołu.


Składniki na zaczyn:
- 28g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- ½ szklanki ciepłej wody

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + trochę do obsypania ciasta podczas wyrastania
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka przyprawy do pizzy

Składniki na odłożenie:
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 50g dojrzewającego salami paprykowego
- 60g szynki wieprzowej
- ½ cebuli
- 150g sera typu bałkańskiego (feta)
- 100g sera pleśniowego lazur turkusowy
- 100g tartego żółtego sera
- 2 gałązki świeżego oregano
- garść rukoli


Sposób przygotowania:
Z podanych składników wychodzą dwie pizze, każda o średnicy 30cm.
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do garnuszka wsypujemy mąkę, cukier i rozkruszone świeże drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę, ponownie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce, aby „ruszyły”.
Gdy zaczyn mamy wyrośnięty, zabieramy się do dalszej pracy. Do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki ciasta, dodajemy przygotowany zaczyn i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego elastycznego ciasta. Ja to robię w mikserze przy użyciu haka do chleba. Tak jest najwygodniej. Po wyrobieniu ciasto będzie delikatnie lepiło się do rąk. Formujemy z niego kulę, obsypujemy mąką, przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gdy mija czas wyrastania ciasta – wykładamy dwie blaszki o średnicy 30 cm papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie ciasto i smarujemy pesto.
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C.
Szynkę, fetę oraz lazur kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Gałązki oregano myjemy i obrywamy listki. Na drożdżowych plackach rozkładamy salami, szynkę, cebulę, fetę oraz lazur, całość posypujemy tartym żółtym serem i listkami świeżego oregano.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na najniższy poziom) i pieczemy około 12-15 minut (bez termoobiegu). Tuż przed podaniem dekorujemy listkami rukoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.