sobota, 9 kwietnia 2016

Świnkowe szparagi kulane na pomidorkach



W sklepach pojawiły się szparagi i nie umiałam się oprzeć ich urokowi. Skutek był taki, że zawitały na moim stole. Zapraszam na wiosenny obiad.

Składniki na roladki:
- 6 plastrów schabu
- 6 plastrów chudego boczku
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 500g kiściowych pomidorków koktajlowych
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i cukier trzcinowy (do gotowania szparagów)
- 6 wykałaczek

Marynata:
- 1 ½ łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki ostrej musztardy
- ½ łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta chili

Sposób przygotowania:
Mięso rozbijamy cienko uważając, aby nie porobić w mięsie dziur. Dobrym sposobem jest rozbijanie mięsa umieszczonego pomiędzy podwójną warstwą folii spożywczej.
W garnuszku mieszamy składniki marynaty i smarujemy nią dokładnie mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Pora dobrać się do szparagów. Obcinamy zdrewniałe końcówki. Jeśli jest taka konieczność – obieramy, chociaż przy młodych zielonych szparagach to rzadkość. Tak przygotowane szparagi wkładamy do garnka (nie mam specjalnego garnka do gotowania szparagów, więc gotuję je „na leżąco”), zalewamy wrzącą wodą, solimy, dodajemy odrobinę cukru (około ½ łyżeczki) i gotujemy 9-10 minut. Odcedzamy.
Na każdym plastrze mięsa układamy po trzy szparagi, ściśle zwijamy, całość owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki ze wszystkich stron, układając obok roladek pomidorki koktajlowe. Od razu podajemy na przykład w towarzystwie ryżu jaśminowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.