środa, 6 kwietnia 2016

3P - pierś, por i pieczarka



W tygodniu, gdy jesteśmy dość zabiegani i nie mamy zbyt wiele czasu na stanie nad garami, a najczęściej i ochoty, najlepiej sprawdzają się szybkie i mało skomplikowane dania. Dzisiaj na obiad zaserwowałam potrawę właśnie z tej serii. Wszyscy zajadali, aż im się uszy trzęsły. Proste i szybkie wcale nie znaczy gorsze.
Składniki:
- 800g piersi z kurczaka
- 500g pieczarek
- 500g pora (około 2 średnie)
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pesto basilico
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Kurczakowe piersi kroimy na plasterki.
Bierzemy dużą i głęboką patelnię i dobrze rozgrzewamy w niej klarowane masło. Wrzucamy kurczaka i przesmażamy do odparowania płynu.
W czasie smażenia mięsa obieramy pieczarki i kroimy je na ćwiartki, szóstki lub ósemki – w zależności od wielkości grzybów. Wrzucamy na patelnię, gdy odparuje już woda z mięsa. Dodajemy słodką paprykę oraz pesto, mieszamy  i smażymy do momentu, aż odparuje kolejny płyn, tym razem z pieczarek.
W tym czasie myjemy pory i kroimy na plasterki – zarówno białe, jak i zielone części.
Drobiowo-grzybową mieszankę po odparowaniu płynów przesmażamy jeszcze chwilę, aż uzyska ładny delikatnie złocisty kolor. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dodajemy naszykowany por. Mieszamy i krótko przesmażamy. Tyle, aby por stracił smak surowizny, ale pozostał lekko chrupiący. Od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.