W tygodniu, gdy jesteśmy dość
zabiegani i nie mamy zbyt wiele czasu na stanie nad garami, a najczęściej i
ochoty, najlepiej sprawdzają się szybkie i mało skomplikowane dania. Dzisiaj na
obiad zaserwowałam potrawę właśnie z tej serii. Wszyscy zajadali, aż im się
uszy trzęsły. Proste i szybkie wcale nie znaczy gorsze.
Składniki:
- 800g piersi z kurczaka
- 500g pieczarek
- 500g pora (około 2 średnie)
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pesto basilico
- sól i świeżo zmielony czarny
pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczakowe piersi kroimy na
plasterki.
Bierzemy dużą i głęboką patelnię
i dobrze rozgrzewamy w niej klarowane masło. Wrzucamy kurczaka i przesmażamy do
odparowania płynu.
W czasie smażenia mięsa obieramy
pieczarki i kroimy je na ćwiartki, szóstki lub ósemki – w zależności od
wielkości grzybów. Wrzucamy na patelnię, gdy odparuje już woda z mięsa. Dodajemy
słodką paprykę oraz pesto, mieszamy i
smażymy do momentu, aż odparuje kolejny płyn, tym razem z pieczarek.
W tym czasie myjemy pory i kroimy
na plasterki – zarówno białe, jak i zielone części.
Drobiowo-grzybową mieszankę po odparowaniu płynów
przesmażamy jeszcze chwilę, aż uzyska ładny delikatnie złocisty kolor.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dodajemy naszykowany por. Mieszamy i
krótko przesmażamy. Tyle, aby por stracił smak surowizny, ale pozostał lekko
chrupiący. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.