Ta sałatka jest efektem przeglądu
lodówki w wyniku popołudniowo-wieczornego napadu głodu domowników. Ekspresowa w
wykonaniu i tak samo szybko znikająca ze stołu. Można ją zaserwować zarówno
jako sałatkę, jak również z powodzeniem może zastąpić obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 paczka
mixu sałat Toscana (frisee, cykoria
endywia, rucola, radicchio)
- 400g
sznycli z fileta z piersi indyka
- 300g
kiściowych pomidorków koktajlowych
- 2 duże
grillowane papryki z zalewy
- 3 łyżki pesto
basilico
- ½ łyżeczki
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ pęczku
szczypiorku
- 2 łyżki
oleju rzepakowego
- sos
czosnkowy
- sól
Sposób
przygotowania:
Na duży półmisek wysypujemy mix
sałat (moja w opakowaniu była już umyta). Polewamy sosem czosnkowym.
Paprykę kroimy w większą kostkę i
wykładamy na polaną sosem sałatę.
Drobiowe sznycle kroimy w
paseczki o szerokości około pół centymetra, a następnie mieszamy z pesto,
zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną soli.
Na patelni rozgrzewamy olej i
szybko przesmażamy na dużym ogniu paseczki indyczego mięsa. W trakcie smażenia mięsa przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół i siekamy szczypiorek.
Usmażone mięso wykładamy na
sałatkę, na nim układamy pomidorki, posypujemy szczypiorkiem i od razu
podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.