niedziela, 10 kwietnia 2016

Sałatka z bazyliowym indykiem



Ta sałatka jest efektem przeglądu lodówki w wyniku popołudniowo-wieczornego napadu głodu domowników. Ekspresowa w wykonaniu i tak samo szybko znikająca ze stołu. Można ją zaserwować zarówno jako sałatkę, jak również z powodzeniem może zastąpić obiad lub kolację.


Składniki:
- 1 paczka mixu sałat Toscana  (frisee, cykoria endywia, rucola, radicchio)
- 400g sznycli z fileta z piersi indyka
- 300g kiściowych pomidorków koktajlowych
- 2 duże grillowane papryki z zalewy
- 3 łyżki pesto basilico
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ pęczku szczypiorku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sos czosnkowy
- sól

Sposób przygotowania:
Na duży półmisek wysypujemy mix sałat (moja w opakowaniu była już umyta). Polewamy sosem czosnkowym.
Paprykę kroimy w większą kostkę i wykładamy na polaną sosem sałatę.
Drobiowe sznycle kroimy w paseczki o szerokości około pół centymetra, a następnie mieszamy z pesto, zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną soli.
Na patelni rozgrzewamy olej i szybko przesmażamy na dużym ogniu paseczki indyczego mięsa. W trakcie smażenia mięsa przekrawamy pomidorki koktajlowe na pół i siekamy szczypiorek.
Usmażone mięso wykładamy na sałatkę, na nim układamy pomidorki, posypujemy szczypiorkiem i od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.