niedziela, 3 kwietnia 2016

Smoothie jarmużowo-owocowe



Smoothie, czyli orzeźwiający koktajl. Same witaminy, które każdemu z nas przydadzą się do pokonania zbliżającego się coraz większymi krokami przesilenia wiosennego. Na zdrowie.


Składniki:
- 60g jarmużu
- 1 średni banan (około 160g)
- 1 duże jabłko (około 300g)
- 600g jabłek na sok
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 4 listki świeżej mięty

Do ozdobienia szklanek:
- 3-4 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżka cukru
- posypka cukrowa lub gruby cukrowy kryształ

Sposób przygotowania:
Jarmuż dokładnie płuczemy i blanszujemy. W tym celu wrzucamy go do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dokładnie przelewamy lodowatą wodą i odsączamy. Usuwamy grube nerwy.
Wszystkie jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jedno jabłko (czyli 4 ćwiartki) odkładamy, a z pozostałych, za pomocą sokowirówki, wyciskamy sok. Wlewamy go do miski, w której będziemy później miksować smoothie.
Banana obieramy i kroimy na 1cm plasterki. Wrzucamy do miski z sokiem.
Odłożone ćwiartki jabłka kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do bananów. Dodajemy jarmuż, syrop klonowy oraz listki mięty, a następnie całość dokładnie miksujemy.
W trzech łyżkach wrzątku rozpuszczamy cukier. Uzyskany syrop wylewamy na talerzyk. Na drugi talerzyk wysypujemy cukrową posypkę lub gruby kryształ cukrowy. Brzeg szklanki, w której będziemy podawać smoothie moczymy najpierw w syropie, a następnie zanurzamy w cukrowej posypce. Ozdoba gotowa. Ostrożnie wlewamy smoothie i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.