Smoothie, czyli orzeźwiający koktajl. Same witaminy,
które każdemu z nas przydadzą się do pokonania zbliżającego się coraz większymi
krokami przesilenia wiosennego. Na zdrowie.
Składniki:
- 60g jarmużu
- 1 średni
banan (około 160g)
- 1 duże
jabłko (około 300g)
- 600g
jabłek na sok
- 1 łyżeczka
syropu klonowego
- 4 listki
świeżej mięty
Do
ozdobienia szklanek:
- 3-4 łyżki
wrzącej wody
- 1 łyżka
cukru
- posypka
cukrowa lub gruby cukrowy kryształ
Sposób
przygotowania:
Jarmuż dokładnie płuczemy i
blanszujemy. W tym celu wrzucamy go do garnka i zalewamy wrzącą wodą.
Zostawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dokładnie przelewamy lodowatą wodą i
odsączamy. Usuwamy grube nerwy.
Wszystkie jabłka obieramy, kroimy
na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Jedno jabłko (czyli 4 ćwiartki)
odkładamy, a z pozostałych, za pomocą sokowirówki, wyciskamy sok. Wlewamy go do
miski, w której będziemy później miksować smoothie.
Banana obieramy i kroimy na 1cm
plasterki. Wrzucamy do miski z sokiem.
Odłożone ćwiartki jabłka kroimy
na mniejsze kawałki i dorzucamy do bananów. Dodajemy jarmuż, syrop klonowy oraz
listki mięty, a następnie całość dokładnie miksujemy.
W trzech łyżkach wrzątku
rozpuszczamy cukier. Uzyskany syrop wylewamy na talerzyk. Na drugi talerzyk
wysypujemy cukrową posypkę lub gruby kryształ cukrowy. Brzeg szklanki, w której
będziemy podawać smoothie moczymy najpierw w syropie, a następnie zanurzamy w
cukrowej posypce. Ozdoba gotowa. Ostrożnie wlewamy smoothie i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.