poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Serowe koszyczki na jarmużowych chipsach z niespodzianką



Wykwintne i efektowne. Sprawdzą się na romantyczną kolację oraz inną specjalną okazję. Podane składniki wystarczą na przygotowanie dwóch koszyczków.

Składniki:
- 100g jarmużu
- 100g żółtego sera typu parmezan
- 150g filetu z kurczaka
- 70g małych pieczarek
- 6 kulek mini mozzarelli
- 3 łyżki oleju z oliwek z papryczką chili
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżki słodkiej czerwonej papryki
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki curry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy na paseczki i wrzucamy do zamykanego pojemnika. Dodajemy jogurt, słodką paprykę, kurkumę, curry oraz sól i pieprz wedle smaku. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
Jarmuż myjemy, usuwamy grube nerwy. Zielone liście targamy na wielkość pożądanych chipsów wrzucamy je do miski, polewamy 1,5 łyżki oliwy, solimy i dokładnie mieszamy, wygniatając przy okazji liście (bez obawy, nie potargają się)
Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy równomiernie jarmuż. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyciągamy i studzimy.
Parmezan trzemy na grubych oczkach. Podkręcamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Dużą blaszkę ponownie wykładamy papierem do pieczenia, na którym usypujemy placki z tartego sera o średnicy około 15-16cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy maksimum 10 minut, do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Wyciągamy, troszkę studzimy, aby nabrał bardziej stabilnej konsystencji, ale nadal był plastyczny. Dwie miseczki stawiamy dnem do góry na kawałku folii aluminiowej/papieru do pieczenia. Bardzo ostrożnie przekładamy serowe placki na miseczki i formujemy kształt serowych koszyczków. Zostawiamy, aby ser do końca stwardniał w nadanej mu formie, po czym bardzo ostrożnie zdejmujemy.

Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, a następnie przesmażamy na złociście, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanej patelni przesmażamy zamarynowany filet z kurczaka. Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe, wypełniamy pysznościami serowe koszyczki, ozdabiamy je jarmużowymi chipsami i od razu podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.