Wykwintne i efektowne. Sprawdzą
się na romantyczną kolację oraz inną specjalną okazję. Podane składniki
wystarczą na przygotowanie dwóch koszyczków.
Składniki:
- 100g
jarmużu
- 100g
żółtego sera typu parmezan
- 150g
filetu z kurczaka
- 70g małych
pieczarek
- 6 kulek
mini mozzarelli
- 3 łyżki
oleju z oliwek z papryczką chili
- 2 łyżki
jogurtu naturalnego
- ½ łyżki
słodkiej czerwonej papryki
- ¼ łyżeczki
kurkumy
- ¼ łyżeczki
curry
- sól i świeżo
zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy na
paseczki i wrzucamy do zamykanego pojemnika. Dodajemy jogurt, słodką paprykę,
kurkumę, curry oraz sól i pieprz wedle smaku. Całość mieszamy i wstawiamy do
lodówki na około dwie godziny.
Jarmuż myjemy, usuwamy grube
nerwy. Zielone liście targamy na wielkość pożądanych chipsów wrzucamy je do
miski, polewamy 1,5 łyżki oliwy, solimy i dokładnie mieszamy, wygniatając przy
okazji liście (bez obawy, nie potargają się)
Rozgrzewamy piekarnik do 150°C.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy równomiernie
jarmuż. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut. Wyciągamy i
studzimy.
Parmezan trzemy na grubych
oczkach. Podkręcamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Dużą blaszkę ponownie
wykładamy papierem do pieczenia, na którym usypujemy placki z tartego sera o
średnicy około 15-16cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy maksimum 10 minut,
do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Wyciągamy, troszkę studzimy, aby
nabrał bardziej stabilnej konsystencji, ale nadal był plastyczny. Dwie miseczki
stawiamy dnem do góry na kawałku folii aluminiowej/papieru do pieczenia. Bardzo
ostrożnie przekładamy serowe placki na miseczki i formujemy kształt serowych
koszyczków. Zostawiamy, aby ser do końca stwardniał w nadanej mu formie, po
czym bardzo ostrożnie zdejmujemy.
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki,
kroimy na ćwiartki, a następnie przesmażamy na złociście, doprawiając do smaku
solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Na rozgrzanej patelni przesmażamy
zamarynowany filet z kurczaka. Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe,
wypełniamy pysznościami serowe koszyczki, ozdabiamy je jarmużowymi chipsami i
od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.