Lody bez mleka, super owocowe z
ekstrawaganckim kapustnym dodatkiem, czyli jarmużem. Można powiedzieć – samo zdrowie.
Tak więc na zdrowie moi drodzy.
Składniki:
- 1kg
bananów (7-8 średnich sztuk)
- 150g
jabłka (jedno mniejsze średnie)
- 40g
czekolady w płatkach
- 40g
jarmużu
- 70ml
amaretto
- 1 łyżka
świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki
syropu klonowego
- 3 pojemniczki
do zamrożenia lodów
Sposób
przygotowania:
Obieramy banany ze skórki,
wrzucamy do woreczka i wkładamy na noc do zamrażarki.
Jarmuż dokładnie płuczemy i
blanszujemy. W tym celu wrzucamy go do garnka i zalewamy wrzącą wodą.
Zostawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dokładnie przelewamy lodowatą wodą i
odsączamy. Usuwamy grube nerwy. Papierowy ręcznik kuchenny składamy podwójnie,
na ½ długości rozkładamy zblanszowany jarmuż, nakrywamy drugą połową ręcznika i
dociskamy dłońmi, usuwając pozostałą wodę.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo
nasienne i kroimy miąższ w kostkę – będzie się nam później łatwiej miksowało.
Do miski miksera wlewamy:
- sok z cytryny
- amaretto
- syrop klonowy.
Dorzucamy jabłka i mieszamy.
Wyjmujemy banany z zamrażarki i kroimy na ½ - 1cm plasterki, a następnie
wrzucamy do miski, gdzie już znajduje się większość składników. Miksujemy do
uzyskania jednolitej masy.
Masę lodową dzielimy na 3 części:
- pierwszą część, bananową
przekładamy bez dodatków do pojemnika
- do drugiej części dodajemy
płatki czekoladowe, mieszamy i przekładamy do drugiego pojemnika
- do trzeciej części wrzucamy
jarmuż i dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do ostatniego pojemnika.
Wszystkie 3 pojemniki wstawiamy
na minimum 1-1,5 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy do
pucharków i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.