sobota, 2 kwietnia 2016

Lody Królowej Śniegu



Lody bez mleka, super owocowe z ekstrawaganckim kapustnym dodatkiem, czyli jarmużem. Można powiedzieć – samo zdrowie. Tak więc na zdrowie moi drodzy.


Składniki:
- 1kg bananów (7-8 średnich sztuk)
- 150g jabłka (jedno mniejsze średnie)
- 40g czekolady w płatkach
- 40g jarmużu
- 70ml amaretto
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego

- 3 pojemniczki do zamrożenia lodów

Sposób przygotowania:
Obieramy banany ze skórki, wrzucamy do woreczka i wkładamy na noc do zamrażarki.
Jarmuż dokładnie płuczemy i blanszujemy. W tym celu wrzucamy go do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dokładnie przelewamy lodowatą wodą i odsączamy. Usuwamy grube nerwy. Papierowy ręcznik kuchenny składamy podwójnie, na ½ długości rozkładamy zblanszowany jarmuż, nakrywamy drugą połową ręcznika i dociskamy dłońmi, usuwając pozostałą wodę.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ w kostkę – będzie się nam później łatwiej miksowało.
Do miski miksera wlewamy:
- sok z cytryny
- amaretto
- syrop klonowy.
Dorzucamy jabłka i mieszamy. Wyjmujemy banany z zamrażarki i kroimy na ½ - 1cm plasterki, a następnie wrzucamy do miski, gdzie już znajduje się większość składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Masę lodową dzielimy na 3 części:
- pierwszą część, bananową przekładamy bez dodatków do pojemnika
- do drugiej części dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy i przekładamy do drugiego pojemnika
- do trzeciej części wrzucamy jarmuż i dokładnie miksujemy, a następnie przekładamy do ostatniego pojemnika.
Wszystkie 3 pojemniki wstawiamy na minimum 1-1,5 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy do pucharków i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.