wtorek, 5 kwietnia 2016

Babka jarmużowo-kokosowa




Jarmuż i słodka babka? Dlaczego nie. Jarmuż ma piękny intensywny zielony kolor, a wiosna kojarzy mi się z piękną soczystą zielenią. Do tego nuta egzotyki w postaci wiórków kokosowych i gotowe. Zapraszam na kawę z przepysznym ciachem.


Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- ¾ szklanki cukru
- 125g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 40g jarmużu

- masło do wysmarowania formy babkowej
- kasza manna do obsypania formy babkowej

Składniki na lukier:
- 1 białko
- cukier puder do lukru


Sposób przygotowania:
Ilość ciasta na formę babkową o pojemności 1,5 litra.
Foremkę babkową smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy kaszą manną (nadmiar wytrząsając).
Jarmuż dokładnie płuczemy i blanszujemy. W tym celu wrzucamy go do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dokładnie przelewamy lodowatą wodą i odsączamy. Usuwamy i wyrzucamy grube nerwy. Zblanszowany jarmuż wrzucamy do miksera, dodajemy półtorej łyżki oleju, półtorej łyżki śmietany i miksujemy. Odstawiamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Masło, cukier (zwykły i waniliowy), żółtka ucieramy do białości. Do uzyskanej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, którą następnie delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Powinno nam powstać jednolite, gęste ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części.
Do pierwszej części dodajemy półtorej łyżki oleju, półtorej łyżki śmietany oraz wiórki kokosowe. Mieszamy.
Do drugiej części dodajemy masę jarmużową i także mieszamy.
Wykładamy łyżką gęste ciasto do foremki, układając naprzemiennie warstwy: kokosowa – jarmużowa - kokosowa – jarmużowa.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180°C (bez termo obiegu).
Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.
Szykujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do czasu, aż lukier stanie się bielutki i gęsty. Wykładamy go łyżeczką na babkę i pozwalamy delikatnie i malowniczo spłynąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.