Jarmuż i słodka babka? Dlaczego nie. Jarmuż ma piękny intensywny
zielony kolor, a wiosna kojarzy mi się z piękną soczystą zielenią. Do tego nuta
egzotyki w postaci wiórków kokosowych i gotowe. Zapraszam na kawę z przepysznym
ciachem.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- ¾ szklanki cukru
- 125g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- ¾ szklanki cukru
- 125g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 40g jarmużu
- masło do wysmarowania formy babkowej
- kasza manna do obsypania formy babkowej
Składniki na lukier:
- 1 białko
- 1 białko
- cukier puder do lukru
Sposób przygotowania:
Ilość ciasta na formę babkową o pojemności 1,5 litra.
Foremkę babkową smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy
kaszą manną (nadmiar wytrząsając).
Jarmuż
dokładnie płuczemy i blanszujemy. W tym celu wrzucamy go do garnka i zalewamy
wrzącą wodą. Zostawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dokładnie przelewamy
lodowatą wodą i odsączamy. Usuwamy i wyrzucamy grube nerwy. Zblanszowany jarmuż
wrzucamy do miksera, dodajemy półtorej łyżki oleju,
półtorej łyżki śmietany i miksujemy. Odstawiamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Masło, cukier (zwykły i waniliowy), żółtka ucieramy do
białości. Do uzyskanej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i dokładnie mieszamy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną
pianę, którą następnie delikatnie mieszamy z wcześniej przygotowaną masą.
Powinno nam powstać jednolite, gęste ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części.
Do pierwszej części dodajemy półtorej łyżki oleju, półtorej
łyżki śmietany oraz wiórki kokosowe. Mieszamy.
Do drugiej części dodajemy masę jarmużową i także
mieszamy.
Wykładamy łyżką gęste ciasto do foremki, układając
naprzemiennie warstwy: kokosowa – jarmużowa - kokosowa – jarmużowa.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w
temperaturze 180°C (bez termo obiegu).
Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.
Szykujemy
lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do czasu, aż
lukier stanie się bielutki i gęsty. Wykładamy go łyżeczką na babkę i pozwalamy
delikatnie i malowniczo spłynąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.