czwartek, 14 kwietnia 2016

À la pizza na szybko




Co zrobić, gdy mamy pizzowe smaki, mało czasu, nie mamy drożdży lub po prostu nie chcemy zamawiać gotowej? Wtedy u mnie na stole pojawia się to danie a la pizza. Szybkie, proste, syte i smaczne.


 



Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka przyprawy do pizzy

Składniki na obłożenie:
- 4 łyżki ketchupu
- 160g niebieskiego sera pleśniowego
- 200g sera feta
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- 300g pieczarek
- 1 brokuł
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oregano
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Do miski robota kuchennego pakujemy wszystkie składniki na ciasto i za pomocą haka do chleba wyrabiamy ciasto. Powinno wyjść miękkie i bardzo elastyczne, ale nie powinno się kleić. Jeśli jest klejące, dosypujemy odrobinę mąki.
Brokuł dzielimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odsączamy na sitku.
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i czerwone płaty kroimy na paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy pieczarki do odparowania płynu, wtedy dorzucamy paprykę i brokuł, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze chwilę.
Rozgrzewamy piekarnik do 230°C.
Blaszkę o wymiarach 27 x 38cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujemy do rozmiarów blaszki. Smarujemy je ketchupem i rozkładamy gorące warzywa z patelni.
Fetę oraz ser pleśniowy kroimy w kosteczkę i rozkładamy na warzywa, posypujemy tartą mozzarellą oraz oregano.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy (bez termoobiegu) około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.