Co zrobić, gdy mamy pizzowe smaki, mało czasu, nie mamy drożdży lub po prostu nie chcemy zamawiać gotowej? Wtedy u mnie na stole pojawia się to danie a la pizza. Szybkie, proste, syte i smaczne.
Składniki na
ciasto:
- 3 szklanki
mąki pszennej
- 2 średnie
jajka
- ¾ szklanki
ciepłej wody
- 2 łyżki
oleju
- 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka
soli
- 1 łyżka
przyprawy do pizzy
Składniki na
obłożenie:
- 4 łyżki
ketchupu
- 160g
niebieskiego sera pleśniowego
- 200g sera
feta
- 4 łyżki
tartej mozzarelli
- 300g
pieczarek
- 1 brokuł
- 1 czerwona
papryka
- 2 łyżki oleju
rzepakowego
- 1 łyżka
oregano
- sól i
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Do miski robota kuchennego
pakujemy wszystkie składniki na ciasto i za pomocą haka do chleba wyrabiamy
ciasto. Powinno wyjść miękkie i bardzo elastyczne, ale nie powinno się kleić.
Jeśli jest klejące, dosypujemy odrobinę mąki.
Brokuł dzielimy na małe kawałki,
wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odsączamy na sitku.
Pieczarki obieramy ze skórki i
kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i czerwone płaty kroimy
na paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Przesmażamy pieczarki do odparowania płynu, wtedy dorzucamy paprykę i brokuł,
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy jeszcze chwilę.
Rozgrzewamy piekarnik do 230°C.
Blaszkę o wymiarach 27 x 38cm
wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujemy do rozmiarów blaszki.
Smarujemy je ketchupem i rozkładamy gorące warzywa z patelni.
Fetę oraz ser pleśniowy kroimy w
kosteczkę i rozkładamy na warzywa, posypujemy tartą mozzarellą oraz oregano.
Wstawiamy do piekarnika i
pieczemy (bez termoobiegu) około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.