Lubicie cydr? Ja tak i w tym też
klimacie był obiad. Na stole pojawił się aromatyczny
filet z indyka o delikatnej cydrowej nucie w nieodłącznym towarzystwie jabłek i
żurawiny. Do tego pieczone ziemniaczki. Mniam. Rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
- 400g
sznycli z fileta piersi indyka
- 1 puszka
cydru lubelskiego
- 2 czerwone
jabłka Champion
- 2 łyżki
klarowanego masła
- żurawina
(do wyłożenia na jabłkowe dyski)
Marynata do
mięsa:
- 1 ½ łyżki
oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka
miodu
- 1 łyżeczka
octu jabłkowego
- ¼ łyżeczki
chili
- ¼ łyżeczki
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki
soli
Sposób
przygotowania:
Mieszamy
miód, olej, ocet jabłkowy, chili, pieprz oraz sól. Sznycle smarujemy z obu
stron marynatą i odstawiamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.
Na patelni
rozgrzewamy łyżkę masła. Smażymy sznycle z obu stron. Pod koniec smażenia
wlewamy ½ puszki cydru i odparowujemy, przewracając co jakiś czas mięso na
drugą stronę. Drugą połówkę cydru wypijamy.
W tak zwanym
międzyczasie myjemy jabłka i kroimy na plastry o grubości około pół centymetra.
Wycinamy gniazda nasienne. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i
delikatnie rumienimy jabłkowe plasterki z obu stron pilnując, aby nam się
nie rozpadły.
Na talerzu
rozkładamy gorące jabłkowe dyski udekorowane pośrodku łyżeczką żurawiny, a obok
nich układamy indycze sznycle. Od razu podajemy.
Wspaniale smakują z pieczonymi ziemniakami w formie łódeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.