sobota, 23 kwietnia 2016

Cydrowy indyk na jabłkowych dyskach



Lubicie cydr? Ja tak i w tym też klimacie był obiad. Na stole pojawił się aromatyczny filet z indyka o delikatnej cydrowej nucie w nieodłącznym towarzystwie jabłek i żurawiny. Do tego pieczone ziemniaczki. Mniam. Rozkosz dla podniebienia.

Składniki:
- 400g sznycli z fileta piersi indyka
- 1 puszka cydru lubelskiego
- 2 czerwone jabłka Champion
- 2 łyżki klarowanego masła
- żurawina (do wyłożenia na jabłkowe dyski)

Marynata do mięsa:
- 1 ½ łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- ¼ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Mieszamy miód, olej, ocet jabłkowy, chili, pieprz oraz sól. Sznycle smarujemy z obu stron marynatą i odstawiamy na 10-15 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Smażymy sznycle z obu stron. Pod koniec smażenia wlewamy ½ puszki cydru i odparowujemy, przewracając co jakiś czas mięso na drugą stronę. Drugą połówkę cydru wypijamy.
W tak zwanym międzyczasie myjemy jabłka i kroimy na plastry o grubości około pół centymetra. Wycinamy gniazda nasienne. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i delikatnie rumienimy jabłkowe plasterki z obu stron pilnując, aby nam się nie rozpadły.
Na talerzu rozkładamy gorące jabłkowe dyski udekorowane pośrodku łyżeczką żurawiny, a obok nich układamy indycze sznycle. Od razu podajemy.
Wspaniale smakują z pieczonymi ziemniakami w formie łódeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.