niedziela, 27 marca 2016

Jajka faszerowane grillowaną papryką i fetą



Faszerowane jajka to dla mnie takie małe co nieco śniadaniowo-imprezowe, a Wielkanocy bez nich sobie po prostu nie wyobrażam.

Składniki:
- 4 duże jajka
- 2 czerwone papryki grillowane bez skórki (z zalewy)
- 2 łyżki sera feta
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed gotowaniem. W innym wypadku istnieje spore ryzyko, że popękają w trakcie gotowania. Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wsypujemy łyżkę soli. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy ogień, tak aby woda jedynie delikatnie „pyrkała” i gotujemy 4,5-5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i przelewamy zimną wodą, w której je zostawiamy. Gdy ostygną, obstukujemy je i pozostawiamy w zimnej wodzie jeszcze na około 2-3 minuty. Taki zabieg ułatwi nam później ich obieranie.
Obieramy jajka ze skorupek, przekrawamy na pół i delikatnie usuwamy żółtka, które rozgniatamy widelcem. Wsypujemy do miseczki, w której będziemy mieszać farsz.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do żółtek.
Paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę, a fetę rozgniatamy widelcem. Dodajemy do farszu, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Napełniamy połówki jajecznych białek, ozdabiamy paseczkiem czerwonej papryki i na przykład ogonkiem szczypioru. Podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.