Faszerowane jajka to dla mnie
takie małe co nieco śniadaniowo-imprezowe, a Wielkanocy bez nich sobie po prostu nie
wyobrażam.
Składniki:
- 4 duże
jajka
- 2 czerwone
papryki grillowane bez skórki (z zalewy)
- 2 łyżki
sera feta
- 1 ząbek
czosnku
- sól i
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Jajka powinny być w temperaturze
pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed gotowaniem. W
innym wypadku istnieje spore ryzyko, że popękają w trakcie gotowania. Jajka
wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wsypujemy łyżkę soli. Po zagotowaniu
się wody zmniejszamy ogień, tak aby woda jedynie delikatnie „pyrkała” i
gotujemy 4,5-5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i przelewamy zimną
wodą, w której je zostawiamy. Gdy ostygną, obstukujemy je i pozostawiamy w
zimnej wodzie jeszcze na około 2-3 minuty. Taki zabieg ułatwi nam później ich
obieranie.
Obieramy jajka ze skorupek,
przekrawamy na pół i delikatnie usuwamy żółtka, które rozgniatamy widelcem.
Wsypujemy do miseczki, w której będziemy mieszać farsz.
Czosnek obieramy, przeciskamy
przez praskę i dodajemy do żółtek.
Paprykę kroimy w drobniutką
kosteczkę, a fetę rozgniatamy widelcem. Dodajemy do farszu, mieszamy i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Napełniamy połówki jajecznych
białek, ozdabiamy paseczkiem czerwonej papryki i na przykład ogonkiem szczypioru.
Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.