sobota, 23 kwietnia 2016

Drożdżowe ciacho z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką



Przepyszne ciasto drożdżowe, które znika jeszcze ciepłe, zanim stężeje budyń, hahaha.


Składniki na ciasto:
- 3 i niepełne pół szklanki tortowej mąki pszennej
- 32g świeżych drożdży
- ½ szklanki letniego mleka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (10g)
- 125g masła
- 1 duże jajko
- 1 żółtko z dużego jajka

Owoce:
- 1 puszka brzoskwiń (400g)

Składniki na warstwę budyniową:
- 500ml mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem (taki na pół litra mleka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:
- 180g tortowej mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (10g)
- 120g masła

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do garnuszka wsypujemy 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i rozkruszone surowe drożdże, mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko, ponownie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce, aby „ruszyły”.
Masło roztapiamy.
Do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki ciasta (razem z ciepłym roztopionym masłem), dodajemy przygotowany zaczyn i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gdy mija czas „odpoczynku” ciasta – wykładamy blaszkę o wymiarach 25x35 cm papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie ciasto. Znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Tym razem na 40-45 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, przygotowujemy kruszonkę, budyń oraz brzoskwinie.
Najpierw owoce. Odsączamy brzoskwinie z zalewy i kroimy na grubsze plastry.
Następna w kolejce jest kruszonka. Roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukry, mieszamy, wlewamy gorące masło i ponownie mieszamy. Gotowe.
Pora na budyń. Zagotowujemy 400ml mleka. W tak zwanym międzyczasie mieszamy w pozostałych 100ml mleka proszek budyniowy razem z mąką ziemniaczaną. Mieszankę budyniową wlewamy do wrzącego mleka i energicznie mieszamy, aż do zgęstnienia. Nie mogą postać grudki, no i nie może się przypalić, ale to raczej oczywiste.
Gorący budyń rozkładamy równomiernie na drożdżowe ciasto, a następnie rzędami układamy brzoskwiniowe plastry. Całość posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut (bez termoobiegu).


2 komentarze:

  1. tyle pyszności w jednym :) Ja kocham drożdżowe ale wersji z budyniem nigdy nie robiłam. Na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu :) Cieszę się, że Ci się podoba :) I polecam, bo jest pyyyszne :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.