Przepyszne ciasto drożdżowe, które znika
jeszcze ciepłe, zanim stężeje budyń, hahaha.
Składniki na ciasto:
- 3 i niepełne pół szklanki tortowej mąki pszennej
- 32g świeżych drożdży
- ½ szklanki letniego mleka
- ½ szklanki letniego mleka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (10g)
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (10g)
- 125g masła
- 1 duże jajko
- 1 żółtko z dużego jajka
Owoce:
- 1 puszka brzoskwiń (400g)
- 1 puszka brzoskwiń (400g)
Składniki na warstwę budyniową:
- 500ml mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem (taki na pół litra mleka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
- 180g tortowej mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (10g)
- 100g cukru
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (10g)
- 120g masła
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do
garnuszka wsypujemy 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i rozkruszone surowe drożdże,
mieszamy. Dodajemy ciepłe mleko, ponownie mieszamy i odstawiamy na około pół
godziny w ciepłe miejsce, aby „ruszyły”.
Masło roztapiamy.
Do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki
ciasta (razem z ciepłym roztopionym masłem), dodajemy przygotowany zaczyn i
dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy
miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno
podwoić swoją objętość).
Gdy mija czas „odpoczynku” ciasta – wykładamy
blaszkę o wymiarach 25x35 cm papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na
nie ciasto. Znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Tym razem na 40-45 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do
180°C, przygotowujemy kruszonkę, budyń oraz brzoskwinie.
Najpierw owoce. Odsączamy brzoskwinie z
zalewy i kroimy na grubsze plastry.
Następna w kolejce jest kruszonka.
Roztapiamy masło. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukry, mieszamy, wlewamy gorące
masło i ponownie mieszamy. Gotowe.
Pora na budyń. Zagotowujemy 400ml mleka. W
tak zwanym międzyczasie mieszamy w pozostałych 100ml mleka proszek budyniowy
razem z mąką ziemniaczaną. Mieszankę budyniową wlewamy do wrzącego mleka i energicznie
mieszamy, aż do zgęstnienia. Nie mogą postać grudki, no i nie może się
przypalić, ale to raczej oczywiste.
Gorący budyń rozkładamy równomiernie na
drożdżowe ciasto, a następnie rzędami układamy brzoskwiniowe plastry. Całość
posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45
minut (bez termoobiegu).
tyle pyszności w jednym :) Ja kocham drożdżowe ale wersji z budyniem nigdy nie robiłam. Na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :) Cieszę się, że Ci się podoba :) I polecam, bo jest pyyyszne :)
Usuń