sobota, 26 marca 2016

Wielkanocne mini serniczki z oreo



Marzyły mi się wiosenne ciasteczka na Wielkanoc i przyszły mi na myśl popularne mini serniczki z ciasteczkami oreo. W internecie jest mnóstwo przepisów, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie namieszała. Oto i moja wersja tych przepysznych łakoci.
 Składniki na mini serniczki:
- 500g sernikowego twarogu z Piątnicy (z wiaderka)
- 16 ciasteczek oreo
- ¾ szklanki białego cukru
- 1 duże jajko
- 50g mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek mleka
- 1 cukier waniliowy

Dekoracja:
- 1 białko z małego jajka
- cukier puder
- 100g marcepanu
- barwniki spożywcze w żelu

Sposób przygotowania:
Z podanej porcji przygotujemy dwanaście mini serniczków.
Foremkę do mufinek wykładamy papilotkami, do których wkładamy po ciasteczku oreo. Pozostałe nam cztery ciasteczka drobno kruszymy i czarnymi okruchami wysypujemy puste szczeliny, które powstały pomiędzy ciasteczkiem, a brzegiem papilotki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Do miski wkładamy twaróg, wbijamy jajko, wsypujemy cukier (biały i waniliowy)oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie miksujemy, bo masa zrobi się bardzo rzadka.
Napełniamy papilotki po same brzegi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17-20 minut. Masa serowa powinna pozostać jasna, jednak jej góra w całości powinna być ścięta. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pozostawiamy w spokoju na kilka godzin, najlepiej do następnego dnia. Papilotki usuwamy dopiero po tym czasie.
Białko ucieramy z cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do czasu, aż lukier stanie się bielutki i gęsty. Wykładamy go łyżeczką na górę mini serniczków i delikatnie rozsmarowujemy.
Marcepan mieszamy z barwnikami spożywczymi i kulamy w rękach niewielkie jajeczka. Układamy je na lukrze i odstawiamy do związania lukru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.