Marzyły mi się wiosenne
ciasteczka na Wielkanoc i przyszły mi na myśl popularne mini serniczki z
ciasteczkami oreo. W internecie jest mnóstwo przepisów, ale nie byłabym sobą,
gdybym czegoś nie namieszała. Oto i moja wersja tych przepysznych łakoci.
Składniki na
mini serniczki:
- 500g
sernikowego twarogu z Piątnicy (z wiaderka)
- 16
ciasteczek oreo
- ¾ szklanki
białego cukru
- 1 duże
jajko
- 50g mąki
ziemniaczanej
- 7 łyżek
mleka
- 1 cukier
waniliowy
Dekoracja:
- 1 białko z
małego jajka
- cukier
puder
- 100g
marcepanu
- barwniki
spożywcze w żelu
Sposób
przygotowania:
Z podanej porcji przygotujemy
dwanaście mini serniczków.
Foremkę do mufinek wykładamy
papilotkami, do których wkładamy po ciasteczku oreo. Pozostałe nam cztery
ciasteczka drobno kruszymy i czarnymi okruchami wysypujemy puste szczeliny,
które powstały pomiędzy ciasteczkiem, a brzegiem papilotki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C
(bez termoobiegu).
Do miski wkładamy twaróg, wbijamy
jajko, wsypujemy cukier (biały i waniliowy)oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko
szybko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie miksujemy, bo masa
zrobi się bardzo rzadka.
Napełniamy papilotki po same
brzegi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17-20 minut. Masa serowa
powinna pozostać jasna, jednak jej góra w całości powinna być ścięta. Po
upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Pozostawiamy w spokoju na kilka godzin,
najlepiej do następnego dnia. Papilotki usuwamy dopiero po tym czasie.
Białko ucieramy z cukrem pudrem.
Cukier dodajemy pomału do czasu, aż lukier stanie się bielutki i gęsty.
Wykładamy go łyżeczką na górę mini serniczków i delikatnie rozsmarowujemy.
Marcepan mieszamy z barwnikami
spożywczymi i kulamy w rękach niewielkie jajeczka. Układamy je na lukrze i
odstawiamy do związania lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.