niedziela, 20 marca 2016

Ciasto brzoskwiniowe z kruszonką



Piękna wczoraj była sobota. Za oknem świeciło słońce, ptaszki wesoło śpiewały swoje trele, wszystko zdawało się cieszyć zbliżającą się wiosną. A na stole? Pyszne brzoskwiniowe ciasto z kruszonką i cappuccino. Było cudnie i smakowicie.


Składniki na ciasto:
- 400g brzoskwiń z puszki
- 3 jajka w rozmiarze XL
- 1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki cukru
- 150g miękkiego masła
-  kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:
- 70g miękkiego masła
- 130g mąki pszennej
- 120g cukru

Sposób przygotowania:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki o grubości 0,5-0,7cm.
Blaszkę o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia.
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy mikserem na wysokich obrotach aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu (około 5-6 minut).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z masłem dodajemy do jajecznej masy. Dokładnie mieszamy. Ciasto będzie gęste, ale takie właśnie ma być.

Przekładamy do naszykowanej blaszki, wyrównujemy, gęsto wtykamy brzoskwinie.
Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę i gotową posypujemy ciasto z brzoskwiniami, a następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu)i pieczemy 40-45 minut (do „suchego patyczka”).
U mnie często zaczyna znikać jeszcze ciepłe…

2 komentarze:

  1. a czy na brzoskwinie wylozyc kruszonki i wtedy do piekarnika proszę o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Kruszonkę wysypujemy na powtykane w ciasto brzoskwinie i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.