Piękna wczoraj była sobota. Za
oknem świeciło słońce, ptaszki wesoło śpiewały swoje trele, wszystko zdawało
się cieszyć zbliżającą się wiosną. A na stole? Pyszne brzoskwiniowe ciasto z
kruszonką i cappuccino. Było cudnie i smakowicie.
Składniki na
ciasto:
- 400g
brzoskwiń z puszki
- 3 jajka w
rozmiarze XL
- 1 ½ szklanki
mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki
cukru
- 150g
miękkiego masła
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na
kruszonkę:
- 70g miękkiego
masła
- 130g mąki
pszennej
- 120g cukru
Sposób
przygotowania:
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i
kroimy na plasterki o grubości 0,5-0,7cm.
Blaszkę o wymiarach 20cm x 20cm
wykładamy papierem do pieczenia.
Całe jajka wbijamy do miski,
dodajemy cukier i miksujemy mikserem na wysokich obrotach aż do uzyskania
konsystencji gęstego kremu (około 5-6 minut).
Mąkę mieszamy z proszkiem do
pieczenia i razem z masłem dodajemy do jajecznej masy. Dokładnie mieszamy.
Ciasto będzie gęste, ale takie właśnie ma być.
Przekładamy do naszykowanej
blaszki, wyrównujemy, gęsto wtykamy brzoskwinie.
Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę i gotową posypujemy
ciasto z brzoskwiniami, a następnie wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do
180°C (bez termoobiegu)i pieczemy 40-45 minut (do „suchego patyczka”).
U mnie często zaczyna znikać
jeszcze ciepłe…
a czy na brzoskwinie wylozyc kruszonki i wtedy do piekarnika proszę o odpowiedz
OdpowiedzUsuńTak :) Kruszonkę wysypujemy na powtykane w ciasto brzoskwinie i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika :)
Usuń