Potrzeba matką wynalazków, a że
potrzebowałam małej słodkości do koszyczka ze święconką, a na blacie stało
amaretto wcześniej używane do produkcji lodów…
Składniki na
mini babeczki:
- 175g masła
- 2 duże
jajka
- 1 ½ szklanki
mąki pszennej tortowej
- 1 kopiasta
łyżka proszku z budyniu waniliowego
- 100g cukru
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 80ml
gęstej śmietany
- 2 łyżki
amaretto
Dekoracja:
- 1 białko z
małego jajka
- cukier
puder
- posypka
cukrowa
- dodatkowo
masło i kasza manna do wysmarowania i wysypania foremek na mini babeczki
Sposób
przygotowania:
Porcja wystarcza do upieczenia
dwunastu mini babeczek.
Masło roztapiamy i studzimy.
Foremkę na mini babeczki smarujemy
dokładnie masłem i wysypujemy kaszą manną.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Mieszamy mąkę, proszek do
pieczenia i proszek budyniowy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na
puszystą masę. Dodajemy śmietanę, roztopione masło oraz amaretto i ponownie
mieszamy. Następnie wsypujemy suche składniki i całość mieszamy do uzyskania
jednolitej masy.
Łyżeczką napełniamy foremki,
wstawiamy do piekarnika i pieczemy 17-20 minut. Wyciągamy z piekarnika,
wyjmujemy z foremek i studzimy na krateczce.
Gdy już będą zimne, szykujemy lukier. Białko ucieramy
z cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do czasu, aż lukier stanie się bielutki
i gęsty. Wykładamy go łyżeczką na babeczki i pozwalamy delikatnie i malowniczo
spłynąć. Posypujemy posypką cukrową i odstawiamy, aby związał lukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.