sobota, 26 marca 2016

Mini babeczki amaretto




Potrzeba matką wynalazków, a że potrzebowałam małej słodkości do koszyczka ze święconką, a na blacie stało amaretto wcześniej używane do produkcji lodów…

Składniki na mini babeczki:
- 175g masła
- 2 duże jajka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 kopiasta łyżka proszku z budyniu waniliowego
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80ml gęstej śmietany
- 2 łyżki amaretto

Dekoracja:
- 1 białko z małego jajka
- cukier puder
- posypka cukrowa
- dodatkowo masło i kasza manna do wysmarowania i wysypania foremek na mini babeczki


Sposób przygotowania:
Porcja wystarcza do upieczenia dwunastu mini babeczek.
Masło roztapiamy i studzimy.
Foremkę na mini babeczki smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy kaszą manną.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, roztopione masło oraz amaretto i ponownie mieszamy. Następnie wsypujemy suche składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Łyżeczką napełniamy foremki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 17-20 minut. Wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z foremek i studzimy na krateczce.
Gdy już będą zimne, szykujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem. Cukier dodajemy pomału do czasu, aż lukier stanie się bielutki i gęsty. Wykładamy go łyżeczką na babeczki i pozwalamy delikatnie i malowniczo spłynąć. Posypujemy posypką cukrową i odstawiamy, aby związał lukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.