sobota, 12 marca 2016

Sernik w kokosowym płaszczyku



Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki, a ona od sąsiadki swojej mamy. Kto wie, od kogo przywędrował wcześniej, ważne jednak jest to, że jest pyszny. Połączenie sera i kokosu wprost uwodzi swoim smakiem, do tego jest mięciutkie, nie za słodkie i cudownie wilgotne. Gorąco polecam.


Składniki na ciasto na spód:
- 350g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 250g miękkiego masła
- 100g cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
- 1kg sera („Piątnica” z wiaderka)
- 6 żółtek
- 250g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki oleju

Składniki na kokosową pierzynkę:
- 200g wiórków kokosowych
- 6 białek
- 3 łyżki cukru


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spodnie ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Będzie się trochę lepiło do rąk, ale tak ma być.
Blaszkę o wymiarach 42x29cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy spód ciastem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy z piekarnika.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i olej i dokładnie mieszamy.
Budyń mieszamy z mlekiem (nie może być grudek), wlewamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy. Wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika (180°C) i pieczemy około 50 minut.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wylewamy na prawie upieczony ser, wyrównujemy i pieczemy jeszcze około 15 minut, do zrumienienia.
Studzimy bez wyjmowania z blaszki. Najlepiej jeść dopiero na drugi dzień, aby ciasto zdążyło dobrze związać i przejść smakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.