Niedzielne
leniwe śniadanie z rodziną, drobne żarty, śmiech, rozmowy o planowanych
wakacjach, a na stole puszysta słodka chałka z kruszonką. Do tego biała kawa, masełko,
ulubiona konfitura lub miód. Mniam. Czegóż chcieć więcej?
Składniki na
chałkę:
- 16g świeżych
drożdży
- 200ml
ciepłego mleka
- 1 łyżeczka
soli
- 500g mąki
pszennej
- 70g cukru
- 1 całe
jajko rozmiaru XL
- 1 żółtko
- 100g
miękkiego masła
Składniki na
kruszonkę:
- 60g mąki
pszennej
- 35g
miękkiego masła
- 30g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko do
posmarowania chałki przed pieczeniem
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć
temperaturę pokojową.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą.
Do miski wlewamy ciepłe mleko i
wrzucamy rozkruszone drożdże. Mieszamy, aż się rozpuszczą, a następnie dodajemy
wymieszane suche składniki, masło oraz jajko. Całość dokładnie wyrabiamy około
10 minut. Ciasto powinno być miękkie, bardzo elastyczne i sprężyste. Jeśli
mocno lepi się do rąk, należy dodać odrobinę mąki, jednak trzeba z tym uważać,
bo ciasto nie może stać się twarde/zbite.
Gotowe ciasto formujemy w kulę,
którą delikatnie spłaszczamy, wkładamy z powrotem do miski, nakrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Ciasto jednak
nie będzie miało cały ten czas spokoju, ponieważ po upływie 30 oraz 90 minut
pastwimy się trochę nad nim, wbijając w nie energicznie zaciśnięte pięści. Ma
to na celu odgazowanie ciasta.
Po upływie dwóch godzin krótko
wyrabiamy ciasto, dzielimy na 6 części i każdego formujemy wałek. Wałki
sklejamy na jednym końcu i rozpoczynamy chałkową plecionkę. Układamy trzy wałki
po prawej stronie i trzy po lewej. Następnie wałek znajdujący się po
zewnętrznej prawej stronie przekładamy do środka, aby znalazł się w środku, tuż
obok wewnętrznego wałka lewej strony. Tak samo zaplatamy z lewej strony.
Postępujemy tak do momentu zaplecenia całej chałki. Końcówki plecionki
podwijamy pod chałkę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-45 minut do
wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C
(bez termo obiegu). Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę.
Rozkłócamy jajko smarujemy nim
dokładnie całą chałkę, a następnie posypujemy ją kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.