niedziela, 13 marca 2016

Maślana chałka z kruszonką



Niedzielne leniwe śniadanie z rodziną, drobne żarty, śmiech, rozmowy o planowanych wakacjach, a na stole puszysta słodka chałka z kruszonką. Do tego biała kawa, masełko, ulubiona konfitura lub miód. Mniam. Czegóż chcieć więcej?


Składniki na chałkę:
- 16g świeżych drożdży
- 200ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- 1 całe jajko rozmiaru XL
- 1 żółtko
- 100g miękkiego masła

Składniki na kruszonkę:
- 60g mąki pszennej
- 35g miękkiego masła
- 30g cukru

Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem


Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą.
Do miski wlewamy ciepłe mleko i wrzucamy rozkruszone drożdże. Mieszamy, aż się rozpuszczą, a następnie dodajemy wymieszane suche składniki, masło oraz jajko. Całość dokładnie wyrabiamy około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, bardzo elastyczne i sprężyste. Jeśli mocno lepi się do rąk, należy dodać odrobinę mąki, jednak trzeba z tym uważać, bo ciasto nie może stać się twarde/zbite.
Gotowe ciasto formujemy w kulę, którą delikatnie spłaszczamy, wkładamy z powrotem do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwie godziny. Ciasto jednak nie będzie miało cały ten czas spokoju, ponieważ po upływie 30 oraz 90 minut pastwimy się trochę nad nim, wbijając w nie energicznie zaciśnięte pięści. Ma to na celu odgazowanie ciasta.
Po upływie dwóch godzin krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy na 6 części i każdego formujemy wałek. Wałki sklejamy na jednym końcu i rozpoczynamy chałkową plecionkę. Układamy trzy wałki po prawej stronie i trzy po lewej. Następnie wałek znajdujący się po zewnętrznej prawej stronie przekładamy do środka, aby znalazł się w środku, tuż obok wewnętrznego wałka lewej strony. Tak samo zaplatamy z lewej strony. Postępujemy tak do momentu zaplecenia całej chałki. Końcówki plecionki podwijamy pod chałkę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-45 minut do wyrośnięcia.
 Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termo obiegu). Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę.
Rozkłócamy jajko smarujemy nim dokładnie całą chałkę, a następnie posypujemy ją kruszonką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, do ładnego zrumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.