czwartek, 3 marca 2016

Zielono mi



Tort w lekkiej wersji (inspirowany popularnym ciastem Shrek), czyli w sam raz na czas pomalutku zbliżającej się wiosny. Tęsknię już za zielenią za oknem, szumiącymi na wietrze liśćmi, gorącem słonecznych promieni i łąkami mieniącymi się kolorami kwiatów. Na razie jednak pozostaje mi tworzenie własnych kolorów w kuchni, więc zapraszam na tort – zielony jak wiosenna trawa.

Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- trochę tartej bułki do obsypania boków tortownicy


Składniki na zieloną warstwę:
- 900ml zielonego soku Pysio
- 3 budynie śmietankowe


Składniki na warstwę serkową:
- 280g serka homogenizowanego Danio
- 250ml wody
- 1 galaretka kiwi
- 1 łyżeczka żelatyny

Składniki na warstwę galaretkową:
- 2 galaretki kiwi
- 800ml wody
- 4 kiwi

Sposób przygotowania:
Spód tortownicy o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i do wysokości ½ obsypujemy tartą bułką.
Białka ubijamy z cukrem i solą na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Jeśli robimy to mikserem, to na niskich obrotach, aby biszkopt nam „nie siadł”.
Wlewamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy górę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 15-18 minut (do „suchego patyczka”). Studzimy.
Odlewamy ½ szklanki soku i mieszamy dokładnie z budyniami – nie może być żadnych grudek. Resztę soku zagotowujemy. Do bulkającego soku wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Gorącą mieszankę budyniową wylewamy na wystudzony biszkopt. Wyrównujemy górę. Studzimy.
W 250ml wody rozpuszczamy galaretkę i żelatynę. Studzimy i chłodną mieszamy z serkiem Danio. Wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 800ml wody rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie obieramy kiwi, kroimy na plasterki o grubości ½ cm, wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Po około półtorej minuty odcedzamy i studzimy.
Na dobrze już tężejącej serkowej warstwie układamy zimne plasterki kiwi i wstawiamy na chwilę do lodówki aby „złapały” i nie wypłynęły nam w ostatniej warstwie.
Na koniec całość zalewamy zimną, najlepiej lekko tężejącą już galaretką i wstawiamy całość na kilka godzin do lodówki.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.