Pomysł w sam raz na zbliżającą
się Wielkanoc. Doskonale również sprawdzi się na niedzielne rodzinne śniadanie
lub jako wkładka do kanapek. Do upieczenia tej terriny zainspirował mnie
przepis z marcowego wydania miesięcznika „Moje gotowanie”. Serdecznie polecam.
Wspaniale smakuje z zarówno solo, jak i z wyrazistym dipem.
Składniki:
- 3 jajka na twardo
- 4 surowe jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 140g kukurydzy (= 1 mała
puszeczka Bunduelle)
- 140g zielonego groszku (= 1
mała puszeczka Bunduelle)
- 1 ugotowana marchewka
- 3 marynowane grillowane papryki
bez skóry
- sól i świeżo zmielony czarny
pieprz
Sposób przygotowania:
Keksówkę o wymiarach 20cm x 10cm
wykładamy papierem do pieczenia.
Ugotowane na twardo jajka
obieramy ze skorupek.
Kukurydzę i groszek z puszeczek
odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, nie powinny jednak być
dłuższe nić 3-4cm.
Całe jajka ubijamy, dodajemy
warzywa i mieszamy. Połowę jajeczno-warzywnej masy wlewamy do keksówki. Wzdłuż
foremki układamy jajka na twardo i zalewamy pozostałą masą. Keksówkę nakrywamy
folią aluminiową, żeby później terrina nie przypiekła się zbytnio z góry.
Całość wstawiamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę – tyle, aby
sięgała mniej więcej do połowy keksówki.
Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180°C i pieczemy w kąpieli wodnej około 60 minut. Studzimy nie
wyciągając z keksówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.