sobota, 5 marca 2016

Terrina warzywna z jajem



Pomysł w sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Doskonale również sprawdzi się na niedzielne rodzinne śniadanie lub jako wkładka do kanapek. Do upieczenia tej terriny zainspirował mnie przepis z marcowego wydania miesięcznika „Moje gotowanie”. Serdecznie polecam. Wspaniale smakuje z zarówno solo, jak i z wyrazistym dipem.

Składniki:
- 3 jajka na twardo
- 4 surowe jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 140g kukurydzy (= 1 mała puszeczka Bunduelle)
- 140g zielonego groszku (= 1 mała puszeczka Bunduelle)
- 1 ugotowana marchewka
- 3 marynowane grillowane papryki bez skóry
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Keksówkę o wymiarach 20cm x 10cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek.
Kukurydzę i groszek z puszeczek odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, nie powinny jednak być dłuższe nić 3-4cm.
Całe jajka ubijamy, dodajemy warzywa i mieszamy. Połowę jajeczno-warzywnej masy wlewamy do keksówki. Wzdłuż foremki układamy jajka na twardo i zalewamy pozostałą masą. Keksówkę nakrywamy folią aluminiową, żeby później terrina nie przypiekła się zbytnio z góry. Całość wstawiamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę – tyle, aby sięgała mniej więcej do połowy keksówki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy w kąpieli wodnej około 60 minut. Studzimy nie wyciągając z keksówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.