wtorek, 15 marca 2016

Pasztet z królika ze szczypiorkiem



Aksamitny i wykwintny. Wspaniale smakuje zarówno w towarzystwie chrzanu z wasabi, jak i sosem tatarskim lub żurawiną.

Składniki:
- 700g mięsa z królika (z kośćmi)
- 160g karczku wieprzowego bez kości
- 150g boczku pokrojonego w kostkę
- 150g boczku w cienkich plastrach (do wyłożenia foremki)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 kulki jałowca
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1 mały liść laurowy
- 3 plastry suszonych prawdziwków
- 1 łyżeczka majeranku
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta rozmarynu
- 1 bułka
- ½ łyżki klarowanego masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy: mięso z królika, karczek, obrane marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, jałowiec oraz liść laurowy. Zalewamy wodą – tylko tyle, aby przykryła wszystkie składniki. Solimy i gotujemy około 60-70 minut. Ugotowane mięso wyciągamy i studzimy. Z wywaru odlewamy do miseczki 7 łyżek i wrzucamy do niego suszone grzyby, aby się namaczały.
Mięso z królika oddzielamy od kości i razem z karczkiem kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa kroimy na plastry o grubości około 1cm.
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę lub piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i trochę przesmażamy boczek. Dodajemy cebulę i dalej smażymy.
Przygotowane mięso i warzywa z wywaru oraz namoczone grzyby dorzucamy do reszty składników na patelni i przesmażamy około 5-7 minut. Pod koniec smażenia wlewamy wino i odparowujemy. Odrobinę studzimy.
 W wywarze w którym moczyły się prawdziwki namaczamy bułkę.
Drobno siekamy szczypiorek.
Jeszcze ciepłą mieszankę mięsno-warzywno-grzybową wraz z namoczoną bułką trzykrotnie mielimy. Dodajemy pozostały w miseczce wywar z namaczania bułki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn oraz szczypiorek, mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Do pasztetowej masy wbijamy jajko i ponownie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Keksówkę o wymiarach 20cm x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie plasterkami boczku. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Pasztet wykładamy do keksówki, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny. Studzimy w foremce.
Pozostały z gotowania mięsa wywar wstawiamy do lodówki lub mrozimy. Będzie wspaniałą bazą do różnego rodzaju zup lub sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.