Aksamitny i wykwintny. Wspaniale
smakuje zarówno w towarzystwie chrzanu z wasabi, jak i sosem tatarskim lub
żurawiną.
Składniki:
- 700g mięsa z królika (z kośćmi)
- 160g karczku wieprzowego bez
kości
- 150g boczku pokrojonego w
kostkę
- 150g boczku w cienkich
plastrach (do wyłożenia foremki)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 kulki jałowca
- 1 kulka ziela angielskiego
- 1 mały liść laurowy
- 3 plastry suszonych prawdziwków
- 1 łyżeczka majeranku
- ¼ łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
- szczypta rozmarynu
- 1 bułka
- ½ łyżki klarowanego masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i świeżo zmielony czarny
pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy: mięso z królika,
karczek, obrane marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, jałowiec oraz liść
laurowy. Zalewamy wodą – tylko tyle, aby przykryła wszystkie składniki. Solimy
i gotujemy około 60-70 minut. Ugotowane mięso wyciągamy i studzimy. Z wywaru
odlewamy do miseczki 7 łyżek i wrzucamy do niego suszone grzyby, aby się
namaczały.
Mięso z królika oddzielamy od
kości i razem z karczkiem kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa kroimy na plastry
o grubości około 1cm.
Obieramy cebulę i kroimy w kostkę
lub piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i trochę przesmażamy boczek.
Dodajemy cebulę i dalej smażymy.
Przygotowane mięso i warzywa z wywaru
oraz namoczone grzyby dorzucamy do reszty składników na patelni i przesmażamy
około 5-7 minut. Pod koniec smażenia wlewamy wino i odparowujemy. Odrobinę
studzimy.
W wywarze w którym moczyły się
prawdziwki namaczamy bułkę.
Drobno siekamy szczypiorek.
Jeszcze ciepłą mieszankę
mięsno-warzywno-grzybową wraz z namoczoną bułką trzykrotnie mielimy. Dodajemy
pozostały w miseczce wywar z namaczania bułki, majeranek, gałkę muszkatołową,
rozmaryn oraz szczypiorek, mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem.
Do pasztetowej masy wbijamy jajko
i ponownie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Keksówkę o wymiarach 20cm x 10 cm
wykładamy papierem do pieczenia, a następnie plasterkami boczku. Piekarnik
nagrzewamy do 180°C.
Pasztet wykładamy do keksówki,
wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny.
Studzimy w foremce.
Pozostały z gotowania mięsa wywar
wstawiamy do lodówki lub mrozimy. Będzie wspaniałą bazą do różnego rodzaju zup
lub sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.