poniedziałek, 14 marca 2016

Indyk z przepiórczym sercem



Lubię, kiedy jedzenie nie tylko cieszy smakiem, ale i swoim wyglądem. Coś dla podniebienia, żołądka i coś dla oczu. Tak więc przedstawiam kolejną wariację na mielone. Niby kawałek mięsa (chociaż zmielonego), a jednak wygląda zupełnie inaczej.


Składniki na roladki:
- 500g zmielonego mięsa z indyka
- ½ cukinii (cukinię kroimy wzdłuż)
- 12 jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo
- 12 długich plasterków dojrzewającego boczku
- 1 łyżka przyprawy Chili Con Carne
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Składniki na sos:
- ½ cukinii
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400g)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy mięso z indyka oraz przyprawę i dokładnie mieszamy.
Obieramy ze skorupek przepiórcze jajeczka.
Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw, wycinamy plasterki (przez całą długość warzywa).
Blaszkę do muf inek wykładamy papilotkami, a do miseczki wlewamy wodę.
Jajeczko owijamy plasterkiem cukinii. Następnie moczymy ręce w naszykowanej w miseczce wodzie, nabieramy łyżką porcję mięsa (1 łyżka=1 porcja), formujemy kulkę i spłaszczamy, tworząc na dłoni placuszek o grubości około pół centymetra.
Na środek placuszka stawiamy owinięte cukinią jajeczko i przymykamy dłoń, dociskając po bokach roladki mięso. Całość owijamy plasterkiem boczku i ostrożnie wkładamy do papilotki.
Gdy już wszystkie roladki są gotowe, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40-45 minut.
W tym czasie szykujemy sos. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Cukinię kroimy na plasterki. Obrany ząbek czosnku także kroimy na plasterki.
W garnuszku rozgrzewamy olej i przesmażamy najpierw cebulę (do zeszklenia), a następnie dorzucamy cukinię oraz czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Blendujemy na gładko.
Upieczone roladki wyjmujemy z papilotek i podajemy z sosem w towarzystwie na przykład dzikiego ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.