Lubię, kiedy jedzenie nie tylko
cieszy smakiem, ale i swoim wyglądem. Coś dla podniebienia, żołądka i coś dla
oczu. Tak więc przedstawiam kolejną wariację na mielone. Niby kawałek mięsa
(chociaż zmielonego), a jednak wygląda zupełnie inaczej.
Składniki na
roladki:
- 500g
zmielonego mięsa z indyka
- ½ cukinii
(cukinię kroimy wzdłuż)
- 12
jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo
- 12 długich
plasterków dojrzewającego boczku
- 1 łyżka
przyprawy Chili Con Carne
- 1 łyżeczka
posiekanego szczypiorku
Składniki na
sos:
- ½ cukinii
- 1 puszka
pomidorów krojonych bez skórki (400g)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek
czosnku
- 1 łyżka
oleju rzepakowego
- sól i
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Do miski wrzucamy mięso z indyka
oraz przyprawę i dokładnie mieszamy.
Obieramy ze skorupek przepiórcze
jajeczka.
Z cukinii, za pomocą obieraczki
do warzyw, wycinamy plasterki (przez całą długość warzywa).
Blaszkę do muf inek wykładamy
papilotkami, a do miseczki wlewamy wodę.
Jajeczko owijamy plasterkiem
cukinii. Następnie moczymy ręce w naszykowanej w miseczce wodzie, nabieramy
łyżką porcję mięsa (1 łyżka=1 porcja), formujemy kulkę i spłaszczamy, tworząc
na dłoni placuszek o grubości około pół centymetra.
Na środek placuszka stawiamy
owinięte cukinią jajeczko i przymykamy dłoń, dociskając po bokach roladki
mięso. Całość owijamy plasterkiem boczku i ostrożnie wkładamy do papilotki.
Gdy już wszystkie roladki są gotowe,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40-45 minut.
W tym czasie szykujemy sos. Obieramy
cebulę i kroimy w piórka. Cukinię kroimy na plasterki. Obrany ząbek czosnku
także kroimy na plasterki.
W garnuszku rozgrzewamy olej i
przesmażamy najpierw cebulę (do zeszklenia), a następnie dorzucamy cukinię oraz
czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy
koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Blendujemy na gładko.
Upieczone roladki wyjmujemy z
papilotek i podajemy z sosem w towarzystwie na przykład dzikiego ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.