środa, 16 marca 2016

Muszle po rusku



Naszło mnie na ruskie pierogi, ale odezwał się też leniwiec. Wstyd? Oj tam, od czasu do czasu każdy łapie lenia. Jednak ochota na ruskie była silna, więc poszłam z leniem na kompromis i wczoraj na kolację pojawiły się muszle z farszem do ruskich pierogów.


Składniki:
- 250g makaronu muszle
- 300g ugotowanych ziemniaków
- 150g białego sera
- 1 cebula
- ¼ łyżeczki chili
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente.
Ziemniaki (bez skórki) i biały ser przepuszczamy przez maszynkę – czyli mielimy :)
Cebulę obieramy i kroimy na drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy do zmielonych ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, chili oraz pieprzem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik, aby nagrzewał się do 190°C (bez termoobiegu).
Łyżeczką nabieramy farsz, wypełniamy nim muszle i gotowe układamy na przygotowanej blaszce. Gdy wszystkie muszle są już pełne, wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Od razu podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.