Naszło mnie na ruskie pierogi,
ale odezwał się też leniwiec. Wstyd? Oj tam, od czasu do czasu każdy łapie
lenia. Jednak ochota na ruskie była silna, więc poszłam z leniem na kompromis i
wczoraj na kolację pojawiły się muszle z farszem do ruskich pierogów.
Składniki:
- 250g
makaronu muszle
- 300g ugotowanych
ziemniaków
- 150g
białego sera
- 1 cebula
- ¼ łyżeczki
chili
- sól i
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki
klarowanego masła
Sposób
przygotowania:
Makaron gotujemy al dente.
Ziemniaki (bez skórki) i biały
ser przepuszczamy przez maszynkę – czyli mielimy :)
Cebulę obieramy i kroimy na drobniutką
kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy
do zmielonych ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, chili
oraz pieprzem.
Blaszkę wykładamy papierem do
pieczenia i nastawiamy piekarnik, aby nagrzewał się do 190°C (bez termoobiegu).
Łyżeczką nabieramy farsz,
wypełniamy nim muszle i gotowe układamy na przygotowanej blaszce. Gdy wszystkie
muszle są już pełne, wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
20 minut. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.