poniedziałek, 7 marca 2016

Pasztet z kaczki z suszonymi pomidorami



Wykwintny, elegancki i aromatyczny. Doskonale sprawdzi się w święta oraz podczas innych okazji, ciesząc gości i nas zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem.


Składniki:
- 1,4 kg mięsa z kaczych piersi
- 500g mięsa z kaczych nóg
- 250g boczku
- 500g pieczarek
- 70g suszonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 kulki jałowca
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ papryczki chili
- 1 bułka
- ½ łyżki klarowanego masła
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina cabernet sauvignon
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy: mięso z kaczki, boczek, obrane marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy oraz papryczkę chili. Zalewamy wodą – tylko tyle, aby przykryła wszystkie składniki. Solimy i gotujemy około 60-70 minut. Ugotowane mięso wyciągamy i studzimy, wywar zostawiamy (jeszcze nam się przyda).
Obieramy pieczarki i kroimy na ćwiartki. Obieramy cebulę i kroimy na talarki. Boczek kroimy w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i trochę przesmażamy boczek. Dodajemy cebulę i dalej smażymy. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy pieczarki i smażymy do odparowania płynu.
Kacze piersi oraz ugotowane warzywa kroimy na plastry o grubości około 1cm, mięso z kaczych nóg oddzielamy od kości. Tak przygotowane mięso i warzywa z wywaru oraz papryczkę chili dorzucamy do reszty składników na patelni i przesmażamy około 5-7 minut. Pod koniec smażenia wlewamy wino i odparowujemy. Odrobinę studzimy.
Do miseczki odlewamy 10 łyżek wywaru z gotowania i namaczamy w nim bułkę.
Suszone pomidory kroimy w kosteczkę.
Jeszcze ciepłą mieszankę mięsno-warzywno-grzybową wraz z namoczoną bułką dwukrotnie mielimy. Dodajemy pozostały w miseczce wywar z namaczania bułki, majeranek, gałkę muszkatołową, suszone pomidory, mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Do pasztetowej masy wbijamy jajka i ponownie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy z piegami z suszonych pomidorów.
Keksówkę o wymiarach 28cm x 9 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Pasztet wykładamy do keksówki, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny. Studzimy w foremce.
Pozostały z gotowania mięsa wywar wstawiamy do lodówki lub mrozimy. Będzie wspaniałą bazą do różnego rodzaju zup lub sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.