Wykwintny, elegancki i
aromatyczny. Doskonale sprawdzi się w święta oraz podczas innych okazji, ciesząc
gości i nas zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem.
Składniki:
- 1,4 kg mięsa z kaczych piersi
- 500g mięsa z kaczych nóg
- 250g boczku
- 500g pieczarek
- 70g suszonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 kulki jałowca
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
- ½ papryczki chili
- 1 bułka
- ½ łyżki klarowanego masła
- 125 ml czerwonego wytrawnego
wina cabernet sauvignon
- sól i świeżo zmielony czarny
pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy: mięso z
kaczki, boczek, obrane marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, jałowiec, liść
laurowy oraz papryczkę chili. Zalewamy wodą – tylko tyle, aby przykryła
wszystkie składniki. Solimy i gotujemy około 60-70 minut. Ugotowane mięso
wyciągamy i studzimy, wywar zostawiamy (jeszcze nam się przyda).
Obieramy pieczarki i kroimy na
ćwiartki. Obieramy cebulę i kroimy na talarki. Boczek kroimy w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy
masło i trochę przesmażamy boczek. Dodajemy cebulę i dalej smażymy. Kiedy
cebula się zeszkli, wrzucamy pieczarki i smażymy do odparowania płynu.
Kacze piersi oraz ugotowane
warzywa kroimy na plastry o grubości około 1cm, mięso z kaczych nóg oddzielamy
od kości. Tak przygotowane mięso i warzywa z wywaru oraz papryczkę chili dorzucamy
do reszty składników na patelni i przesmażamy około 5-7 minut. Pod koniec
smażenia wlewamy wino i odparowujemy. Odrobinę studzimy.
Do miseczki odlewamy 10 łyżek
wywaru z gotowania i namaczamy w nim bułkę.
Suszone pomidory kroimy w
kosteczkę.
Jeszcze ciepłą mieszankę
mięsno-warzywno-grzybową wraz z namoczoną bułką dwukrotnie mielimy. Dodajemy
pozostały w miseczce wywar z namaczania bułki, majeranek, gałkę muszkatołową,
suszone pomidory, mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Do pasztetowej masy wbijamy jajka
i ponownie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy z piegami z suszonych
pomidorów.
Keksówkę o wymiarach 28cm x 9 cm wykładamy
papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Pasztet wykładamy do keksówki,
wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny.
Studzimy w foremce.
Pozostały z gotowania mięsa wywar
wstawiamy do lodówki lub mrozimy. Będzie wspaniałą bazą do różnego rodzaju zup
lub sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.