Wiosenny
sposób na podanie pasty twarogowej do chleba.
Składniki:
-
40g białej części pora
- ½ mniejszej żółtej papryki
- ½ mniejszej czerwonej papryki
- 150g serka twarogowego z pieprzem
- 3 rzodkiewki
- 1 średni ogórek konserwowy
- 3 jajka na twardo (duże)
- 1 łyżka masła klarowanego
- spory pęk szczypiorku
- sól
- odrobina chili do smaku
Sposób przygotowania:
- ½ mniejszej żółtej papryki
- ½ mniejszej czerwonej papryki
- 150g serka twarogowego z pieprzem
- 3 rzodkiewki
- 1 średni ogórek konserwowy
- 3 jajka na twardo (duże)
- 1 łyżka masła klarowanego
- spory pęk szczypiorku
- sól
- odrobina chili do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa
myjemy i osuszamy. Płaty papryki (żółtej i czerwonej) kroimy w niewielką kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy paprykę. Następnie odsączamy ją z
tłuszczu na papierowym ręcznikiem studzimy.
Jajka
na twardo obieramy ze skorupek i dokładnie rozdrabniamy widelcem.
Myjemy
szczypiorek, osuszamy i siekamy drobno.
Z
rzodkiewek obcinamy ogonki i listki i razem z ogórkiem kroimy w drobniutką
kosteczkę. Jeśli z ogórka wypłynęło dużo soku, należy go odsączyć.
Por
kroimy w cienkie słupki.Do miski wrzucamy:
- serek twarogowy
- odsączoną z tłuszczu i przestudzoną (zimną!) paprykę
- skrojone rzodkiewki, ogórek i por
- rozdrobnione jajka
- 1 łyżkę posiekanego szczypiorku
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą (pieprz mamy już w serku) oraz odrobiną chili.
Z około 1 łyżeczki powstałej pasty formujemy kulki i obtaczamy w pozostałym posiekanym szczypiorku. Gotowe kulki układamy na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.