czwartek, 10 marca 2016

Twarożkowe kulki jak trawka zielone



Wiosenny sposób na podanie pasty twarogowej do chleba.

 
Składniki:
- 40g białej części pora
- ½ mniejszej żółtej papryki
- ½ mniejszej czerwonej papryki
- 150g serka twarogowego z pieprzem
- 3 rzodkiewki
- 1 średni ogórek konserwowy
- 3 jajka na twardo (duże)
- 1 łyżka masła klarowanego
- spory pęk szczypiorku
- sól
- odrobina chili do smaku

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy i osuszamy. Płaty papryki (żółtej i czerwonej) kroimy w niewielką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy paprykę. Następnie odsączamy ją z tłuszczu na papierowym ręcznikiem studzimy.
Jajka na twardo obieramy ze skorupek i dokładnie rozdrabniamy widelcem.
Myjemy szczypiorek, osuszamy i siekamy drobno.
Z rzodkiewek obcinamy ogonki i listki i razem z ogórkiem kroimy w drobniutką kosteczkę. Jeśli z ogórka wypłynęło dużo soku, należy go odsączyć.
Por kroimy w cienkie słupki.

Do miski wrzucamy:
- serek twarogowy
- odsączoną z tłuszczu i przestudzoną (zimną!) paprykę
- skrojone rzodkiewki, ogórek i por
- rozdrobnione jajka
- 1 łyżkę posiekanego szczypiorku
Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą (pieprz mamy już w serku) oraz odrobiną chili.

Z około 1 łyżeczki powstałej pasty formujemy kulki i obtaczamy w pozostałym posiekanym szczypiorku. Gotowe kulki układamy na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.