Święta Wielkanocne za pasem i czego jak czego, ale na
stole nie może zabraknąć jajek. Proponuję zatem moje ulubione faszerowane jajka
na ciepło.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 kopiasta łyżka gęstej
śmietany 18%
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej ostrej
papryki
- 2-3 świeże listki bazylii,
posiekane
- sól i świeżo zmielony czarny
pieprz
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka klarowanego masła
Sposób przygotowania:
Skorupki ugotowanych na twardo jajek (i ostudzonych)
bardzo ostrożnie przecinamy ostrym nożem na pół. Następnie, uważając aby nie
uszkodzić delikatnych skorupek, wyjmujemy żółtka oraz białka i ugniatamy je widelcem
lub drobniutko kroimy.
Uzyskaną masę jajeczną wrzucamy do miski i dodajemy do
niej:
- cały posiekany koperek i 2,5 łyżki szczypiorku (0,5
łyżki pozostawiamy do posypania gotowego dania)
- 2 łyżki parmezanu (1 łyżkę pozostawiamy do posypania
gotowego dania)
- śmietanę
- imbir
- paprykę
- bazylię
Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i
pieprzem tak, aby masa była pikantna (w razie potrzeby można dodać jeszcze
ostrej papryki).
Gotowym farszem napełniamy połówki jajecznych skorupek
uważając, aby ich nie zgnieść przy pracy. Delikatnie dociskamy i wyrównujemy,
po czym stronę z farszem panierujemy w tartej bułce.
Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Gdy będzie
już płynne, a patelnia mocno rozgrzana, układamy (farszem do dołu) połówki
jajek i smażymy chwilkę na średnim ogniu, aż do zrumienienia.
Gdy gotowe, faszerowane skorupki przekładamy na talerz
i posypujemy resztą posiekanego szczypiorku oraz parmezanu. Od razu podajemy.
Potrawę można przygotować spokojnie wcześniej (nawet
dzień) i przechować w lodówce, a gdy przyjdą np. goście tylko wrzucić na chwilę
do nagrzanego do 180°C piekarnika, aby się jajka podgrzały.
Poza tym wersji farszu mogą być tysiące:
- z podsmażanymi pieczarkami,
- z zielonym groszkiem,
- z kolorową papryką,
- z suszonymi pomidorami,
- z kukurydzą,
- z podsmażonym lub pieczonym mięsem drobiowym
i wiele, wiele innych. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego, na co
mamy ochotę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.