Jajka to nieodłączny element
Świąt Wielkanocnych. Wielkanocne śniadanie bez nich jest dla mnie niekompletne.
Oto wersja witaminowo-wiosenna z kiełkami rzodkiewki i zieloną cebulką.
Składniki:
- 4 duże
jajka
- 1 mały pęczek posiekanej
zielonej cebulki
- 2 łyżki
posiekanych kiełków rzodkiewki
- 1 ząbek
czosnku
- 1 łyżka
majonezu
- sól i świeżo
zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Jajka powinny być w temperaturze
pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed gotowaniem. W
innym wypadku istnieje spore ryzyko, że popękają w trakcie gotowania. Jajka
wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wsypujemy łyżkę soli. Po zagotowaniu
się wody zmniejszamy ogień, tak aby woda jedynie delikatnie „pyrkała” i
gotujemy 4,5-5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i przelewamy zimną
wodą, w której je zostawiamy. Gdy ostygną, obstukujemy je i pozostawiamy w zimnej
wodzie jeszcze na około 2-3 minuty. Taki zabieg ułatwi nam później ich
obieranie.
Obieramy jajka ze skorupek,
przekrawamy na pół i delikatnie usuwamy żółtka, które rozgniatamy widelcem.
Wsypujemy do miseczki, w której będziemy mieszać farsz.
Czosnek obieramy, przeciskamy
przez praskę i dodajemy do żółtek razem z zieloną cebulką, kiełkami rzodkiewki
i majonezem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Napełniamy połówki jajecznych
białek, ozdabiamy kiełkami i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.