niedziela, 27 marca 2016

Jajka faszerowane kiełkami rzodkiewki



Jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Wielkanocne śniadanie bez nich jest dla mnie niekompletne. Oto wersja witaminowo-wiosenna z kiełkami rzodkiewki i zieloną cebulką.

Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 mały pęczek posiekanej zielonej cebulki
- 2 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed gotowaniem. W innym wypadku istnieje spore ryzyko, że popękają w trakcie gotowania. Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wsypujemy łyżkę soli. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy ogień, tak aby woda jedynie delikatnie „pyrkała” i gotujemy 4,5-5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i przelewamy zimną wodą, w której je zostawiamy. Gdy ostygną, obstukujemy je i pozostawiamy w zimnej wodzie jeszcze na około 2-3 minuty. Taki zabieg ułatwi nam później ich obieranie.
Obieramy jajka ze skorupek, przekrawamy na pół i delikatnie usuwamy żółtka, które rozgniatamy widelcem. Wsypujemy do miseczki, w której będziemy mieszać farsz.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do żółtek razem z zieloną cebulką, kiełkami rzodkiewki i majonezem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Napełniamy połówki jajecznych białek, ozdabiamy kiełkami i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.