środa, 2 marca 2016

Kolorowe pieguski drobiowe




Te kotleciki to nic innego, jak mielone inaczej. Dzięki dodatkowi warzyw zyskują dodatkowe walory smakowo-wizerunkowe i cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy. Doskonale się sprawdzą zarówno w towarzystwie ryżu, jak i ziemniaków (zwłaszcza młodych/wczesnych) z koperkiem i lekką sałatką.


Składniki:
- 500g filetu z kurczaka (zmielone)
- 2 grillowane czerwone papryki bez skóry (mogą być ze słoiczka)
- 140g kukurydzy z puszki (1 mała puszeczka Bonduelle)
- 250g pieczarek
- 100g tartego sera Dziugas (twardy ser dojrzewający)
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju aż do odparowania płynu.
Paprykę kroimy w kosteczkę.
Do miski wrzucamy: zmielone mięso z kurczaka, paprykę, kukurydzę, przesmażone pieczarki, ser, tartą bułkę i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Moczymy ręce w letniej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się lepiło do rąk), nabieramy łyżką mięsno-warzywną masę (1 łyżka = 1 porcja), formujemy kulki, a następnie delikatnie je spłaszczamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron. Można również je upiec, jeśli chcemy uniknąć smażenia. Wtedy wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a na nim układamy kotleciki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 25-30 minut. Przed wyłączeniem piekarnika warto wyciągnąć jednego kotlecika, przekroić go i sprawdzić, czy dopiekł się nam w środku.

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.