wtorek, 1 marca 2016

Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i mięchem



Gołąbki? Ech… Na samą myśl cieknie mi ślinka. Są pracochłonne, to prawda, ale od czasu do czasu warto im poświęcić chwilę, aby móc się rozkoszować ich smakiem. Zapraszam do stołu.



Składniki na gołąbki:
- 2kg główka kapusty włoskiej
- 2 cebule
- 200g kaszy jaglanej
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 500g pieczarek
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 szklanka bulionu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos pomidorowy:
- baza z pieczenia gołąbków
- 250ml bulionu
- 500g  przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
- 2 łyżki mąki pszennej
- trochę wody
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 
Sposób przygotowania:
Z podanej porcji wychodzi około 20-22 gołąbków. Jeśli nie jesteśmy w stanie ich zjeść w przeciągu 2 dni, można je spokojnie zamrozić.

Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i przesmażamy na łyżce klarowanego masła aż do odparowania płynu. Cebulę także obieramy, kroimy w małą kosteczkę i przesmażamy razem z pieczarkami.

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i mieszamy razem z mielonym mięsem, jajkiem, majerankiem oraz przesmażoną cebulą z pieczarkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Główkę kapusty obieramy z brzydkich wierzchnich liści, ale ich nie wyrzucamy. Myjemy brzydactwa i odkładamy na bok – przydadzą się nam do wyłożenia formy, w której będziemy piec gołąbki.

Pozostałą kapustę ostrożnie obrywamy z liści (nie mogą nam się potargać), po czym myjemy je i z każdego liścia obcinamy „na płasko” grubsze części nerwów. Środek kapusty (gdzie listki są już zbyt małe, aby posłużyły do zawijania) siekamy drobno w kostkę i łączymy z wcześniej przygotowywanym farszem.

W szerokim garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy kilka liści kapusty. Gotujemy około minuty, po czym wyciągamy, odsączamy i odkładamy na talerz, aby przestygły. Postępujemy tak do czasu, aż wszystkie liście będziemy mieli zmiękczone.

Zabieramy się za zawijanie gołąbków. Rozkładamy równo liść kapusty i nakładamy łyżką farsz od strony, gdzie liść łączył się z głąbem. Następnie zawijamy boki i ściśle rolujemy.

Naczynie żaroodporne (lub blaszkę do pieczenia) smarujemy olejem, wykładamy odłożonymi wcześniej zewnętrznymi liśćmi kapusty. Na górę układam gołąbki, jeden przytulony do drugiego. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około godziny. Jeśli gołąbki zaczną się nam zbytnio przypiekać z góry – przykrywamy je folią aluminiową.

Po upieczeniu odlewamy powstały płyn – posłuży nam jako baza sosu pomidorowego.

Zabieramy się więc za sos. Do garnka wlewamy płyn z pieczenia, bulion i przecier pomidorowy.

Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody aż całość stanie się gładka, chociaż dość rzadka. Uwaga – nie możemy zostawić żadnych grudek. Wlewamy do gotującego się sosu i energicznie mieszamy. Gotujemy chwilkę do momentu, jak pozbędziemy się smaku surowizny, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Polewamy gorące gołąbki i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.