Dzisiejsze
śniadanie. Cudnie chrupiące, sycące i bardzo smaczne, chociaż same składniki są
najzwyczajniejsze w świecie i najczęściej mamy je w domu.
Cudnej
niedzieli Wam życzę.
Składniki:
- 2 kajzerki
- 2 duże jajka
- 20g żółtego sera
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- zielenina do ozdoby (np. zielona pietruszka, kiełki, szczypiorek, liść sałaty)
- 2 duże jajka
- 20g żółtego sera
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- zielenina do ozdoby (np. zielona pietruszka, kiełki, szczypiorek, liść sałaty)
Sposób przygotowania:
Włączamy
piekarnik, aby się nagrzał do 170°C.
Czosnek
obieramy i przeciskamy przez praskę.
Z kajzerek
odkrawamy "pokrywki", które następnie smarujemy cienko masłem i
przeciśniętym czosnkiem. Z dolnych części bułek ostrożnie wyjmujemy miąższ tak,
aby powstała swoistego rodzaju miseczka. Należy przy tym uważać, aby naszych
miseczek nie pozbawić dna.
Na małych
oczkach trzemy ser i mieszamy z resztą masła. Powstałą masą wykładamy środek
bułeczkowych miseczek. Delikatnie pieprzymy, do każdej kajzerki wbijamy jajko i
solimy.
Przygotowane
bułeczki z jajkami układamy na blaszce pozostawiając miejsce na
"pokrywki", które dołożymy później. "Miseczki" wstawiamy do
nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut i dokładamy "pokrywki"
(te powinny być częścią posmarowaną masłem i czosnkiem do góry). Pieczemy
kolejne 5-10 minut (zależy od wielkości jajka – białko ma się nam ładnie
ściąć).
Podajemy zaraz
po wyjęciu z piekarnika ułożone na kiełkach (np. rzodkiewki) lub liściu sałaty.
Dodatkowo:
Pod jajko (a na masę
serowo-maślaną) można dorzucić dla urozmaicenia np. przesmażoną cebulkę z
boczkiem, lub smażone pieczarki, albo paprykę. Wariacji jest mnóstwo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.