niedziela, 6 marca 2016

Jajko w chrupiącym wdzianku



Dzisiejsze śniadanie. Cudnie chrupiące, sycące i bardzo smaczne, chociaż same składniki są najzwyczajniejsze w świecie i najczęściej mamy je w domu.
Cudnej niedzieli Wam życzę.

Składniki:
- 2 kajzerki
- 2 duże jajka
- 20g żółtego sera
- ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- zielenina do ozdoby (np. zielona pietruszka, kiełki, szczypiorek, liść sałaty)

Sposób przygotowania:
Włączamy piekarnik, aby się nagrzał do 170°C.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Z kajzerek odkrawamy "pokrywki", które następnie smarujemy cienko masłem i przeciśniętym czosnkiem. Z dolnych części bułek ostrożnie wyjmujemy miąższ tak, aby powstała swoistego rodzaju miseczka. Należy przy tym uważać, aby naszych miseczek nie pozbawić dna.
Na małych oczkach trzemy ser i mieszamy z resztą masła. Powstałą masą wykładamy środek bułeczkowych miseczek. Delikatnie pieprzymy, do każdej kajzerki wbijamy jajko i solimy.
 Przygotowane bułeczki z jajkami układamy na blaszce pozostawiając miejsce na "pokrywki", które dołożymy później. "Miseczki" wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut i dokładamy "pokrywki" (te powinny być częścią posmarowaną masłem i czosnkiem do góry). Pieczemy kolejne 5-10 minut (zależy od wielkości jajka – białko ma się nam ładnie ściąć).
Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika ułożone na kiełkach (np. rzodkiewki) lub liściu sałaty.

Dodatkowo:
Pod jajko (a na masę serowo-maślaną) można dorzucić dla urozmaicenia np. przesmażoną cebulkę z boczkiem, lub smażone pieczarki, albo paprykę. Wariacji jest mnóstwo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.