Wariacji faszerowanych jajek nie
ma końca. Ile ludzi tyle pomysłów, a może jeszcze więcej. Niemniej zawsze
cieszą zarówno nasze oczy, jak i podniebienie.
Składniki:
- 4 duże
jajka
- 3 łyżki
pokrojonej w kosteczkę szynki
- 2 łyżki
startego na grubych oczkach żółtego sera
- 1 łyżeczka
ostrej musztardy
- 2,5 łyżki
majonezu
- ½ łyżeczki
kurkumy
- sól i
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Jajka powinny być w temperaturze
pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed gotowaniem. W
innym wypadku istnieje spore ryzyko, że popękają w trakcie gotowania. Jajka
wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wsypujemy łyżkę soli. Po zagotowaniu
się wody zmniejszamy ogień, tak aby woda jedynie delikatnie „pyrkała” i
gotujemy 4,5-5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i przelewamy zimną
wodą, w której je zostawiamy. Gdy ostygną, obstukujemy je i pozostawiamy w
zimnej wodzie jeszcze na około 2-3 minuty. Taki zabieg ułatwi nam później ich
obieranie.
Obieramy jajka ze skorupek,
przekrawamy na pół i delikatnie usuwamy żółtka, które rozgniatamy widelcem.
Wsypujemy do miseczki, w której będziemy mieszać farsz.
Dodajemy do farszu: szynkę, żółty
ser, musztardę, majonez oraz kurkumę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Napełniamy połówki jajecznych białek. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.