niedziela, 27 marca 2016

Jajka faszerowane szynką i żółtym serem



Wariacji faszerowanych jajek nie ma końca. Ile ludzi tyle pomysłów, a może jeszcze więcej. Niemniej zawsze cieszą zarówno nasze oczy, jak i podniebienie.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3 łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki
- 2 łyżki startego na grubych oczkach żółtego sera
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2,5 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed gotowaniem. W innym wypadku istnieje spore ryzyko, że popękają w trakcie gotowania. Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i wsypujemy łyżkę soli. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy ogień, tak aby woda jedynie delikatnie „pyrkała” i gotujemy 4,5-5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i przelewamy zimną wodą, w której je zostawiamy. Gdy ostygną, obstukujemy je i pozostawiamy w zimnej wodzie jeszcze na około 2-3 minuty. Taki zabieg ułatwi nam później ich obieranie.
Obieramy jajka ze skorupek, przekrawamy na pół i delikatnie usuwamy żółtka, które rozgniatamy widelcem. Wsypujemy do miseczki, w której będziemy mieszać farsz.
Dodajemy do farszu: szynkę, żółty ser, musztardę, majonez oraz kurkumę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Napełniamy połówki jajecznych białek. Podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.