Coś dla
amatorów galaretki – lekkie, cudownie truskawkowe, kuszące swoim boskim zapachem
i uwodzicielskim wyglądem, a do tego zaskakująco proste w wykonaniu.
Składniki na
biszkopt:
- 5 jajek
- 6
kopiastych łyżek cukru
- 6
kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Składniki na
truskawkowy środek:
- 3
galaretki truskawkowe
- 600g
truskawek
- 3 łyżki
dżemu truskawkowego niskosłodzonego
Składniki na
obłożenie:
- 100g miękkiego
masła
- 100g cukru
pudru
- 100g
wiórków kokosowych
Sposób
przygotowania:
Całe jajka ubijamy z cukrem aż do
osiągnięcia puszystej, gęstej masy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i całość delikatnie (ale dokładnie) mieszamy.
Wylewamy na dużą prostokątną
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C
i pieczemy 12-15 minut, bez termo obiegu. Studzimy.
Przygotowujemy galaretki, biorąc
do wszystkich trzech w sumie 800ml wody. Studzimy.
Formę „keksówkę” wykładamy folią spożywczą lub aluminiową, a następnie wykładamy ją wystudzonym biszkoptem (patrz zdjęcie poniżej). Należy robić to ostrożnie, aby ciasto nie popękało.
Obcinamy biszkopt wystający poza foremkę i z odciętego kawałka wykrawamy podłużny pasek, którym nakryjemy nasze ciasto oraz kawałki na wyłożenie końców keksówki.
Smarujemy środek dżemem.
Tężejącą galaretkę mieszamy z truskawkami i wlewamy do keksówki. Nakrywamy przygotowanym wcześniej prostokątem z biszkoptu i delikatnie przyciskamy, aby wyrównać. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka nabierze już stałej konsystencji, przykrywamy górę keksówki deseczką (lub podwójną warstwą folii aluminiowej), odwracamy ciasto do góry nogami (tak, aby węższa część keksówki znalazła się u góry) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie prażymy na patelni
wiórki kokosowe. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.
Smarujemy masą maślaną ciasto,
posypujemy kokosem i delikatnie wklepujemy go w krem. Wstawiamy na minimum
godzinę do lodówki, aby nasza dekoracyjna skorupka stwardniała.
Kroimy tuż przed podaniem i
cieszymy się pięknym wyglądem ciasta i jego cudownym smakiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.