niedziela, 28 lutego 2016

Truskawkowy sen



Coś dla amatorów galaretki – lekkie, cudownie truskawkowe, kuszące swoim boskim zapachem i uwodzicielskim wyglądem, a do tego zaskakująco proste w wykonaniu.

 
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 6 kopiastych łyżek cukru
- 6 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na truskawkowy środek:
- 3 galaretki truskawkowe
- 600g truskawek
- 3 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego

Składniki na obłożenie:
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Całe jajka ubijamy z cukrem aż do osiągnięcia puszystej, gęstej masy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie (ale dokładnie) mieszamy.
Wylewamy na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 12-15 minut, bez termo obiegu. Studzimy.
Przygotowujemy galaretki, biorąc do wszystkich trzech w sumie 800ml wody. Studzimy.

Formę „keksówkę” wykładamy folią spożywczą lub aluminiową, a następnie wykładamy ją wystudzonym biszkoptem (patrz zdjęcie poniżej). Należy robić to ostrożnie, aby ciasto nie popękało. 
Obcinamy biszkopt wystający poza foremkę i z odciętego kawałka wykrawamy podłużny pasek, którym nakryjemy nasze ciasto oraz kawałki na wyłożenie końców keksówki.

Smarujemy środek dżemem.

Tężejącą galaretkę mieszamy z truskawkami i wlewamy do keksówki. Nakrywamy przygotowanym wcześniej prostokątem z biszkoptu i delikatnie przyciskamy, aby wyrównać. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gdy galaretka nabierze już stałej konsystencji, przykrywamy górę keksówki deseczką (lub podwójną warstwą folii aluminiowej), odwracamy ciasto do góry nogami (tak, aby węższa część keksówki znalazła się u góry) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie prażymy na patelni wiórki kokosowe. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.
Smarujemy masą maślaną ciasto, posypujemy kokosem i delikatnie wklepujemy go w krem. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki, aby nasza dekoracyjna skorupka stwardniała.
Kroimy tuż przed podaniem i cieszymy się pięknym wyglądem ciasta i jego cudownym smakiem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.