piątek, 18 marca 2016

Przepiórcze jajeczka czerwienią otulone



Lekkie śniadanie lub kolacja? Bardzo proszę. Pomidory z przepiórczymi jajeczkami sprawdzą się doskonale.

Składniki:
- 2 mięsiste i twarde pomidory
- 40g chudego wędzonego boczku
- 1 mała cebula (około 20g)
- ½ łyżki klarowanego masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 6 przepiórczych jajeczek
- 6 kuleczek mini mozzarelki
- ¼ sałaty lodowej
- garść roszponki
- 1 łyżka czarnych oliwek w plasterkach
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- łyżka kiełków rzeżuchy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Nastawiamy piekarnik na 200°C (bez termoobiegu), niech się nagrzewa.
Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy z nich dekielki (od tej strony, gdzie była łodyżka). Wydrążamy ostrożnie środek (tak aby powstała pewnego rodzaju miseczka) i stawiamy na talerzyku dnem do góry (aby spłynął nadmiar soku).
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Tak samo kroimy boczek. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy boczek, cebulę i czosnek. Odstawiamy z palnika.
Każdą z pomidorowych miseczek ustawiamy w osobnym naczyniu żaroodpornym (tym razem już dnem do dołu) i środek "miseczek" lekko solimy i pieprzymy, a następnie napełniamy farszem z przesmażonego boczku, cebuli i czosnku. Na górę farszu wbijamy do każdej z "miseczek" po trzy przepiórcze jajeczka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15 minut.
W czasie, gdy zapiekają się nam pomidory z jajeczkami - myjemy i osuszamy sałatę lodową i roszponkę, odcedzamy z zalewy mozzarelkowe kuleczki i plasterki czarnych oliwek.
Upieczone pomidory wyciągamy z piekarnika i dekorujemy kiełkami oraz plasterkiem oliwek, po czym szybko rozkładamy wokół nich potarganą sałatę lodową, roszponkę, przekrojone na pół mozzarelki, plasterki oliwek oraz pozostałe kiełki rzodkiewki i rzeżuchy. Całość lekko skrapiamy sosem sojowym i natychmiast podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.