wtorek, 2 lutego 2016

Mini pączki ze szprycy



Te mini pączusie to połączenie rozkoszy dla podniebienia z minimalnym wkładem pracy. Do tego są puszyste, wilgotne i w rozmiarze „na raz” do buzi. Mają jedną wadę: chociaż robi się je ekspresowo, to jeszcze szybciej znikają z talerza.


Składniki na ciasto:
- 200g serka Danio
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 16g cukru waniliowego (1 paczka)
- 200g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do posypania



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy, wlewamy, wbijamy do miski i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto pakujemy do szprycy, do której zakładamy końcówkę z dużym otworem.
W garnku rozgrzewamy olej. Wyciskamy około 2cm kawałki ciasta na rozgrzany olej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor, po czym wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z tłuszczu.
Lekko przestudzone obsypujemy cukrem pudrem i rozkoszujemy się ich smakiem.

2 komentarze:

  1. Pączusie z Danio znam, ale tego sposobu (wyciskania ze szprycy) już nie :-) Fajny pomysł, bo znacznie ułatwia pracę, a pączki baaardzo apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Faktycznie wariacji na temat tego typu pączków są chyba tysiące :D
      Szpryca sprawdza się doskonale. Myk, myk i pączusie gotowe ;)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.