Te mini pączusie to połączenie rozkoszy dla podniebienia
z minimalnym wkładem pracy. Do tego są puszyste, wilgotne i w rozmiarze „na raz”
do buzi. Mają jedną wadę: chociaż robi się je ekspresowo, to jeszcze szybciej
znikają z talerza.
Składniki na
ciasto:
- 200g serka
Danio
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki
cukru
- 16g cukru
waniliowego (1 paczka)
- 200g mąki
pszennej tortowej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- szczypta
soli
Dodatkowo:
- 1 litr
oleju rzepakowego do smażenia
- cukier
puder do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy,
wlewamy, wbijamy do miski i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej
masy. Gotowe ciasto pakujemy do szprycy, do której zakładamy końcówkę z dużym
otworem.
W garnku rozgrzewamy olej. Wyciskamy około
2cm kawałki ciasta na rozgrzany olej i smażymy ze wszystkich stron na złoty
kolor, po czym wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z tłuszczu.
Lekko przestudzone obsypujemy cukrem pudrem i
rozkoszujemy się ich smakiem.
Pączusie z Danio znam, ale tego sposobu (wyciskania ze szprycy) już nie :-) Fajny pomysł, bo znacznie ułatwia pracę, a pączki baaardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Faktycznie wariacji na temat tego typu pączków są chyba tysiące :D
UsuńSzpryca sprawdza się doskonale. Myk, myk i pączusie gotowe ;)