Małe
co nieco nie tylko na tłusty czwartek. Puszyste, z chrupiącą skórką i wilgotnym
wnętrzem.
Składniki na oponki:
-
300g mąki pszennej + trochę na podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 50g
cukru
- 16g
cukru waniliowego
-
250g serka Danio
- 2
żółtka
- 1
łyżeczka octu jabłkowego
- 1
łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 1
litr oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do
posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na oponki wrzucamy do miski i
zagniatamy, do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli będzie się zbyt lepić do
rąk, dosypujemy odrobinę mąki.
Stolicę i wałek do wałkowania ciasta posypujemy mąką,
aby nic nam się nie poprzyklejało. Wałkujemy placek o grubości około 1cm, a
następnie wykrawamy najpierw większe krążki (np. szklanką) i w ich środku
mniejsze (np. kieliszkiem). Mniejsze krążki albo zostawiamy (po usmażeniu będą
mini pączusie), albo zagniatamy z pozostałym nam ciastem na kolejne oponki.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron
na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z
tłuszczu.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem (można też
polukrować lub oblać czekoladą) i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.