środa, 3 lutego 2016

Danioponki



Małe co nieco nie tylko na tłusty czwartek. Puszyste, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem.


Składniki na oponki:
- 300g mąki pszennej + trochę na podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 50g cukru
- 16g cukru waniliowego
- 250g serka Danio
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:
- 1 litr oleju rzepakowego  do smażenia
- cukier puder do posypania



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na oponki wrzucamy do miski i zagniatamy, do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli będzie się zbyt lepić do rąk, dosypujemy odrobinę mąki.
Stolicę i wałek do wałkowania ciasta posypujemy mąką, aby nic nam się nie poprzyklejało. Wałkujemy placek o grubości około 1cm, a następnie wykrawamy najpierw większe krążki (np. szklanką) i w ich środku mniejsze (np. kieliszkiem). Mniejsze krążki albo zostawiamy (po usmażeniu będą mini pączusie), albo zagniatamy z pozostałym nam ciastem na kolejne oponki.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z tłuszczu.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem (można też polukrować lub oblać czekoladą) i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.