Wiosna mi się marzy, więc chociaż za oknem
jej nie widać, to na talerzu czaruję na zielono wariacją brokułowo-knedliczkową.
Składniki:
- 2-3
przedwczorajsze bułki (około 250g)
- dwa
bukieciki brokułu
- 120g mąki
pszennej
- 4 duże
jajka
- średnia
cebula
- 2 ząbki
czosnku
- 150g startego
żółtego sera
- 60g masła
(82% tłuszczu)
- sól i świeżo
zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wychodzi
około 40 kulek.
Brokuł dzielimy na różyczki,
zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i
studzimy.
W międzyczasie kroimy bułki na
maluteńką kosteczkę.
Cebulę także kroimy w kosteczkę i
przesmażamy na 20g masła (tylko tyle, aby nam się zeszkliła). Dodajemy
przeciśnięty czosnek i rozdrobniony brokuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do pokrojonej w kostkę bułki
dodajemy mąkę i żółty ser. Mieszamy.
Dodajemy brokuł wymieszany z
cebulą oraz czosnkiem i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby
otrzymać zwartą masę.
Forujemy małe kulki (masa się
dosyć lepi, więc najlepiej się to robi mokrymi rękami).
Gotowe kulki wrzucamy na osolony
wrzątek i gotujemy około 12-15 minut. Gdy kuleczki są już prawie gotowe,
rozpuszczamy pozostałe masło.
Knedle odcedzamy, wykładamy na
talerze i podajemy polane roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.