niedziela, 31 stycznia 2016

Brokułowe kule



Wiosna mi się marzy, więc chociaż za oknem jej nie widać, to na talerzu czaruję na zielono wariacją brokułowo-knedliczkową.



Składniki:

- 2-3 przedwczorajsze bułki (około 250g)
- dwa bukieciki brokułu
- 120g mąki pszennej
- 4 duże jajka
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150g startego żółtego sera
- 60g masła (82% tłuszczu)
- sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wychodzi około 40 kulek.
Brokuł dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy.
W międzyczasie kroimy bułki na maluteńką kosteczkę.
Cebulę także kroimy w kosteczkę i przesmażamy na 20g masła (tylko tyle, aby nam się zeszkliła). Dodajemy przeciśnięty czosnek i rozdrobniony brokuł. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do pokrojonej w kostkę bułki dodajemy mąkę i żółty ser. Mieszamy.
Dodajemy brokuł wymieszany z cebulą oraz czosnkiem i wbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby otrzymać zwartą masę.
Forujemy małe kulki (masa się dosyć lepi, więc najlepiej się to robi mokrymi rękami).
Gotowe kulki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 12-15 minut. Gdy kuleczki są już prawie gotowe, rozpuszczamy pozostałe masło.
Knedle odcedzamy, wykładamy na talerze i podajemy polane roztopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.