Niby
normalne kopytka, a dzięki dodatkowi przypraw zyskują zupełnie inny wymiar
smaku.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- łyżka oleju
- mąka do podsypywania w trakcie rolkowania i krojenia
kopytek
Sposób
przygotowania:
Ziemniaki
oraz czosnek obieramy i mielimy. Dodajemy jajko, tymianek, majeranek, rozmaryn
i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wyrabiamy
kopytkowe ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zbytnio klei się do
rąk, dodajemy odrobinę mąki.
Ciasto
dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałek o średnicy
około 3 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy ukośnie na kopytka, szerokie na
1 cm.
W
garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy łyżkę oleju. Kopytka wrzucamy partiami
na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilę. Uważamy, aby nam się nie
rozgotowały.
Wyjmujemy
łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Od razu podajemy.
Doskonale
smakują ze smażoną cebulką lub skwarkami, a także z mięsem w sosie, na
przykład z wąsatym schabem w pomidorach. Pyszne są też na drugi dzień w wersji
odsmażanej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.