poniedziałek, 7 grudnia 2015

Penne w sosie pomidorowym



Prostota i smak. Ten przepis to specjalność mojej Córki. Serdecznie polecam, bo jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się banalny, to potrafi zachwycić swoim smakiem. 



Składniki:

- 400g makaronu penne
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- gałązka świeżej bazylii (lub łyżeczka suszonej)
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany
- tarty parmezan do posypania
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 Sposób przygotowania:
Obieramy czosnek i kroimy go w drobniutką kosteczkę.
W garnuszku (lub na małej patelni) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy czosnek i podsmażamy, aż się delikatnie zrumieni (nie za mocno, bo będzie goryczkowaty). Wlewamy przecier pomidorowy i dusimy około 10 minut.
Kiedy szykuje się nam sos, w osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Powinien być al dente. Odcedzamy i szybko przelewamy zimną wodą.
Na patelni (na tyle dużej, aby swobodnie zmieścił się nam makaron) rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucamy makaron, solimy, pieprzymy i podsmażamy przez około dwie minuty.
Obrywamy listki bazylii i targamy/kroimy na mniejsze kawałki.
Do sosu pomidorowego dodajemy śmietanę oraz bazylię, mieszamy, wylewamy na makaron. Ponownie mieszamy, aby cały makaron pokrył się pomidorowym sosem, krótko jeszcze smażymy (stale mieszając).
Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.