środa, 9 grudnia 2015

Piernikowate z farfoclami



Inspiracją i bazą do tego przepisu jest korzenne ciasto z posypką autorstwa Bajaderki. Poniżej wersja z małymi zmianami.



Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 125g masła
- ½ szklanki suszonego ananasa
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- ½ szklanki tartej czekolady mlecznej
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka maślanki
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 duże jajko
- szczypta soli


 
Sposób przygotowania:

Masło siekamy na małe kawałki.
W misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i masło. Wszystko razem siekamy, aż masa będzie grudkowata.
Odsypujemy jedną szklankę do posypania ciasta. Do reszty dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i ananasa.
W osobnym naczyniu mieszamy maślankę z sodą, dodajemy jajko, sól, a następnie wlewamy do suchych składników i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Foremkę 20 cm x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do formy ciasto, wyrównujemy i posypujemy odłożoną w szklance posypką.
Pieczemy w 180°C i pieczemy 45-50 minut (do tzw. „suchego patyczka”).


2 komentarze:

  1. Przepis przypomina mi trochę ciasto włoskie które uwielbiam ;) ta wilgotność ciasta mnie rozbraja .W tym przypadku , połączenie nuty piernikowej z ananasem i żurawiną jest dość ciekawe i to zwróciło moje zainteresowanie tym przepisem . W oryginalnym przepisie Bajaderki widzę przyprawy które używam w mojej kuchni a nie ciastkarni ;) ale są one składnikami owej przyprawy do piernika , Ness wspaniale wychwytujesz te smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Też bardzo lubię włoski placek, ale w nim (a przynajmniej w przepisie, z którego je piekę od lat) główną bazą są jabłka. Jednak ilością zawartych w nim bakalii oraz wilgotnością faktycznie siebie przypominają :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.