Jak na makaron przystało – danie proste w wykonaniu, a
jednocześnie smakowite. Doskonałe na obiad w zagonionym tygodniu - makaron i
pieczarki można przygotować wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy
tylko dokończyć danie i ucztować.
Składniki:
- 400g makaronu penne
- 250g świeżych liści szpinaku
- 300g pieczarek
- ½ szklanki białego wina
- ½ cebuli
- ½ cebuli
- 3 spore łyżki ricotty
- 100g niebieskiego sera pleśniowego Lazur
- ½ szklanki śmietany 30%
- 100g niebieskiego sera pleśniowego Lazur
- ½ szklanki śmietany 30%
- 150g sera Ementaler
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i świeżo zmielony czarny
pieprz
- szczypior do posypania
- szczypior do posypania
Obieramy
pieczarki, kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę klarowanego masła
i przesmażamy grzyby. Jeśli od razu będziemy przygotowywać całe danie – robimy to
na dużej i głębokiej patelni, aby później pomieściły nam się wszystkie
pozostałe składniki.
Makaron
gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i szybko przelewamy zimną wodą.
Szpinak
płuczemy.
Obieramy
cebulę, kroimy w drobniutką kosteczkę i szklimy na pozostałej nam 1 łyżce
masła.
Wino,
śmietanę i ricottę miksujemy i wlewamy do zeszklonej cebulki. Często mieszając,
odparowujemy wino, po czym dodajemy tarty ementaler i całość dokładnie mieszamy.
Dajemy sosowi chwilkę na łagodne „bulkanie”. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do usmażonych
pieczarek dodajemy makaron, szpinak, połamany Lazur, zalewamy wszystko gorącym
sosem i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy
do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i
zapiekamy 15 minut.
Wykładamy
na talerzyki i posypujemy pokrojonym szczypiorem. Pora na wołanie biesiadników.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.