piątek, 11 grudnia 2015

Penne ze szpinakiem w aromatycznym serowym sosie



Jak na makaron przystało – danie proste w wykonaniu, a jednocześnie smakowite. Doskonałe na obiad w zagonionym tygodniu - makaron i pieczarki można przygotować wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy tylko dokończyć danie i ucztować.

 
Składniki:
- 400g makaronu penne
- 250g świeżych liści szpinaku
- 300g pieczarek
- ½ szklanki białego wina
- ½ cebuli
- 3 spore łyżki ricotty
- 100g niebieskiego sera pleśniowego Lazur
- ½ szklanki śmietany 30%
- 150g sera Ementaler
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypior do posypania

Sposób przygotowania:
Obieramy pieczarki, kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę klarowanego masła i przesmażamy grzyby. Jeśli od razu będziemy przygotowywać całe danie – robimy to na dużej i głębokiej patelni, aby później pomieściły nam się wszystkie pozostałe składniki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i szybko przelewamy zimną wodą.
Szpinak płuczemy.
Obieramy cebulę, kroimy w drobniutką kosteczkę i szklimy na pozostałej nam 1 łyżce masła.
Wino, śmietanę i ricottę miksujemy i wlewamy do zeszklonej cebulki. Często mieszając, odparowujemy wino, po czym dodajemy tarty ementaler i całość dokładnie mieszamy. Dajemy sosowi chwilkę na łagodne „bulkanie”. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do usmażonych pieczarek dodajemy makaron, szpinak, połamany Lazur, zalewamy wszystko gorącym sosem i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekamy 15 minut.
Wykładamy na talerzyki i posypujemy pokrojonym szczypiorem. Pora na wołanie biesiadników. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.