Ta sałatka świetnie sprawdza się w roli obiadokolacji,
jak i latem jako dodatek do grilla.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanych sałat
- 500g ziemniaków sałatkowych
- 1 duża cebula
- 200g pieczarek
- 5 plasterków boczku
- 1 łyżka musztardy Kozaka lub innej ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Naczynie żaroodporne smarujemy połową łyżki oleju
rzepakowego - to po to, aby później pieczonki nie przywarły nam do boków.
Ziemniaki obieramy ze skóry, płuczemy i
wkładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Cebule także obieramy,
kroimy na ósemki i układamy pomiędzy ziemniakami. Skrapiamy pozostałym olejem
rzepakowym, solimy oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy
25 minut. Po tym czasie całość mieszamy i pieczemy kolejne 25 minut. Wyjmujemy
i dajemy się pieczonce przestudzić.
W tym czasie obieramy ze skóry pieczarki i kroimy na
plasterki, a boczek na paseczki. Przesmażamy i zestawiamy z kuchenki.
Pora zabrać się za dressing, więc w miseczce mieszamy
energicznie musztardę, oliwę extra vergine oraz ocet winny. Ważne, aby
dokładnie się nam połączyły.
Do dużej
miski wsypujemy sałatę, przesmażony boczek z pieczarkami oraz upieczone
ziemniaki z cebulą. Całość polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy i gotowe.
oooo, pysznie brzmi :)
OdpowiedzUsuń