sobota, 7 listopada 2015

Dyniowe chmurki



Lekkie i puszyste jak chmurki oraz poprawiające nastrój niczym słoneczne promienie rozgrzewające duszę i serce – oto dyniowe racuchy. Placuszki, w których zaklęty jest uśmiech. Przecież tak niewiele potrzeba, aby sprawić sobie i bliskim chwilę przyjemności.




Składniki:

- 380g pieczonej dyni
- 1 jabłko
- 1 duży kefir (400g)
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki owsianej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta chili
- szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- masło klarowane – do smażenia
- cukier puder – do posypania tuż przed podaniem

 Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne. Cząstki jabłkowego miąższu dzielimy na mniejsze kawałki, łączymy z upieczoną dynią i miksujemy na mus.

W misce mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.

Na patelni dobrze rozgrzewamy masło klarowane i łyżką nakładamy placki racuchowego ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Tuż po usmażeniu układamy gorące racuchy na papierowym ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy posypane cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.