Lekkie i puszyste jak chmurki
oraz poprawiające nastrój niczym słoneczne promienie rozgrzewające duszę i
serce – oto dyniowe racuchy. Placuszki, w których zaklęty jest uśmiech. Przecież
tak niewiele potrzeba, aby sprawić sobie i bliskim chwilę przyjemności.
Składniki:
- 380g pieczonej dyni
- 1 jabłko
- 1 duży kefir (400g)
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki owsianej
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta chili
- szczypta gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- masło klarowane – do smażenia
- cukier puder – do posypania tuż
przed podaniem
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda
nasienne. Cząstki jabłkowego miąższu dzielimy na mniejsze kawałki, łączymy z
upieczoną dynią i miksujemy na mus.
W misce mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
Na patelni dobrze rozgrzewamy masło klarowane i łyżką nakładamy placki
racuchowego ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Tuż po usmażeniu układamy
gorące racuchy na papierowym ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.