niedziela, 1 listopada 2015

Dynia z owocową nutą



Druga propozycja w ramach zabawy w zupowe dyniowanie. Ta wersja jest wyraźnie owocowa i orzeźwiająca. Wspaniała na uczczenie popołudnia, gdy za oknem wesoło świeci słońce, a świat cieszy ognistymi kolorami jesieni. Miłego i smacznego dnia.




Składniki na zupę:
- dynia (800g surowej przed usunięciem pestek, ok. 370g upieczonej)
- ¾ szklanki soku z pomarańczy
- 1½ szklanki bulionu warzywnego
- ½ łyżki świeżo startego imbiru
- ½ jabłka
- ½ gruszki
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- ½ łyżeczka kurkumy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Składniki na salsę:
- 1 mango
- ½ jabłka
- ½ gruszki
- sok z cytryny
- kilka gałązek świeżej mięty
- ½ łyżeczki oleju z pestek winogron
- ½ łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Dyni myjemy skorupę, usuwamy nasiona, kroimy na paski i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut (widelec powinien z łatwością wbijać się w miąższ). Studzimy, a następnie odkrawamy miąższ od skorupy i kroimy w kostkę – oczywiście miąższ, nie upieczoną skorupę, hahaha.
Pół jabłka i pół gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy dynię razem z jabłkiem, gruszką oraz imbirem.
W garnku mieszamy bulion warzywny z sokiem pomarańczowym i zagotowujemy. Dodajemy przesmażoną dynię z jabłkiem, gruszką i imbirem. Gotujemy około kilka minut, po czym doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i miksujemy całość blenderem na gładką masę. Ponownie zagotowujemy.

Mango oraz pozostałe nam połówki jabłka i gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne oraz pestkę w mango. Kroimy owoce w drobniutką kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny (wtedy owoce nam nie ściemnieją). Miętę drobniutko siekamy, dodajemy do owoców i całość mieszamy z olejem oraz miodem.
Zupę rozlewamy do miseczek/talerzy i przyozdabiamy owocową salsą. Nareszcie nadszedł czas, abyśmy mogli zacząć się delektować. 
Smacznego.

2 komentarze:

  1. No i jest smacznie !
    Fajne przepisy , ciekawe powiem że wręcz inspirujące ;)
    Wczoraj do polędwiczek w otulinie z szynki parmeńskiej robiłem pure z dyni z nutą pomarańczy i chili . Wykazałaś się większą odwagą w tym owocowym dziele .Gratuluję .Wyszło rewelacyjnie .

    JFK

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.