piątek, 30 października 2015

Pikantna zupa dyniowo-paprykowa



Moja pierwsza propozycja w ramach przygody z zupowym dyniowaniem. Ma cudowny słoneczny kolor, którym rozświetla czasami ponure jesienne dni, jest pikantna, aromatycznie rozgrzewająca i gęsta – po prostu zdrowa i pyszna. Zapraszam.



Składniki:

- 1 dynia hokkaido (około 800g)
- 1 średnia cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka białego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty chili
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- gęsta śmietana i świeże listki mięty do przybrania

Sposób przygotowania:

Dynię płuczemy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy nasiona, a pozostały miąższ kroimy na 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupką). Z papryką postępujemy tak samo, jak z dynią. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dynię układamy skórką do dołu, a paprykę skórką do góry, wstawiamy do nagranego do 200°C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut (widelec powinien z łatwością wbijać się w miąższ). Studzimy, a następnie obieramy paprykę ze skóry.
Obieramy cebulę i kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę. Smażymy tylko tak długo, by cebula się zeszkliła (nie może się przyrumienić). Dodajemy dynię, paprykę oraz imbir i smażymy jeszcze kila minut.
W garnku mieszamy bulion warzywny oraz wino i zagotowujemy. Dodajemy usmażone warzywa z imbirem, kurkumę, chili oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze około 5 minut, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy całość blenderem na gładką masę. Ponownie zagotowujemy.
Rozlewamy do miseczek/talerzy, przyozdabiamy śmietanowym kleksem i listkami świeżej mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.