Moja
pierwsza propozycja w ramach przygody z zupowym dyniowaniem. Ma cudowny
słoneczny kolor, którym rozświetla czasami ponure jesienne dni, jest pikantna,
aromatycznie rozgrzewająca i gęsta – po prostu zdrowa i pyszna. Zapraszam.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido (około 800g)
- 1 średnia cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka białego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty chili
- sól i świeżo zmielony czarny
pieprz do smaku
- gęsta śmietana i świeże listki
mięty do przybrania
Sposób przygotowania:
Dynię płuczemy,
dzielimy na ćwiartki, usuwamy nasiona, a pozostały miąższ kroimy na 3 mniejsze
kawałki (razem ze skorupką). Z papryką postępujemy tak samo, jak z dynią. Na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia dynię układamy skórką do dołu, a paprykę skórką
do góry, wstawiamy do nagranego do 200°C piekarnika i pieczemy około 30-35
minut (widelec powinien z łatwością wbijać się w miąższ). Studzimy, a następnie
obieramy paprykę ze skóry.
Obieramy cebulę i kroimy w drobniutką kosteczkę. Na
patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę. Smażymy tylko tak długo, by
cebula się zeszkliła (nie może się przyrumienić). Dodajemy dynię, paprykę oraz
imbir i smażymy jeszcze kila minut.
W garnku mieszamy bulion warzywny oraz wino i
zagotowujemy. Dodajemy usmażone warzywa z imbirem, kurkumę, chili oraz gałkę
muszkatołową. Gotujemy jeszcze około 5 minut, po czym doprawiamy do smaku solą
i pieprzem i miksujemy całość blenderem na gładką masę. Ponownie zagotowujemy.
Rozlewamy do miseczek/talerzy, przyozdabiamy
śmietanowym kleksem i listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.